Însă un bărbat, care a ajuns să fie cunoscut drept "Pacientul din Berlin", a fost singura persoană pe care medicii au reuşit să o vindece complet de temuta boală.
Timothy Ray Brown a primit un tratament, în 2007, care a funcţionat. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să determine care aspect al acestui tratament a funcţionat. Acum, un nou studiu face lumină în acest caz rămas ani la rând un mister.
Brown a fost diagnostigat cu HIV în 1995. Timp de 11 ani a luat antiretrovirale, medicamente care ţin sub control boala. Apoi a fost diagnosticat cu leucemie. A primit chimioterapie, tratament care nu a funcţionat. Apoi medicii i-au făcut un transplant de măduvă. În mod miraculos, procedura l-a vindecat şi de cancer, dar a determinat şi dispariţia din sângele pacientului a virusului HIV, care nu a mai apărut în organismul acestuia.
Acum, oamenii de ştiinţă cred că la vindecare au contribuit trei factori diferiţi: Brown a primit transplantul de măduvă de la un individ care suferea de o mutaţie rară. Apoi, sistemul imunitar al lui Brown a fost distrus de chimioterapie şi de radiaţiile care l-au pregătit pentru procedură. Iar în ultimul rând, noile celule transplantate ar fi putut ataca, cred medicii, boala, distrugând virusul HIV.
Mutaţia de care suferea persoana de la care Brown a primit transplantul de măduvă ar putea fi responsabilă de distrugerea HIV din organismul acestuia.
Dupa ce "Pacientul de la Berlin" a fost vindecat, alţi doi bolnavi de HIV şi leucemie au primit transplant de măduvă, însă boala a revenit în scurt timp.