Preşedintele Obama a fost printre primii care i-au felicitat pe cercetătorii de la NASA pentru reuşita operaţiunii, spunând că aterizarea sondei este o realizare tehnologică fără precedent.
“Nimic din explorarea robotică a planetelor nu este mai dificil, nu aduce provocări tehnice mai mari şi nu este mai riscant decât aterizarea pe Marte. Ştiu că mulţi dintre voi se întreabă "cum poate să spună asta, pare atât de uşor" .Credeţi-mă. Din punct de vedere istoric, dacă luăm în considerare toate misiunile conduse de toate ţările, şansele de succes sunt în jur de 40%”, explică Charlie Bolden, administrator NASA.
Echipa care a lucrat la reuşita operaţiunii a fost formată din cercetători din întreaga lume. Câţiva dintre ei au participat la conferinţa de presă ţinută după aterizarea robotului pe Marte.
“Faptul că pentru realizarea lucrurilor măreţe e nevoie de mai mulţi oameni care să lucreze împreună este unul din aspectele extraordinare ale existenţei umane”, a precizat ingineruil NASA, Adam Steltzner.
Robotul Curiosity este considerat dispozitivul de explorare spaţiala cel mai greu şi cel mai sofisticat trimis vreodata de oameni pe o alta planeta. El este dotat cu 17 camere de filmat, un laser care poate scana de la distanţa compoziţia pietrelor, precum şi numeroase instrumente cu care poate lua şi analiza eşantioane din sol.
Curiosity a fost lansat pe 26 noiembrie 2011, de la o baza spaţiala din Florida. Sonda a parcurs o distanţa de 570 de milioane de kilometri pâna la aterizarea pe planeta rooie, unde va încerca sa gaseasca dovezi care sa ateste existenţa vieţii pe Planeta Roşie.