Antena 3 CNN Life Oameni A dezvăluit o comoară ascunsă. O fotografă născută in România a petrecut 10 ani în Sudan pentru a surprinde viața de zi cu zi a oamenilor

A dezvăluit o comoară ascunsă. O fotografă născută in România a petrecut 10 ani în Sudan pentru a surprinde viața de zi cu zi a oamenilor

2 minute de citit Publicat la 13:36 11 Ian 2016 Modificat la 13:36 11 Ian 2016
artista.jpg
Foto: sandinmyeyes-sudan.com
Fotografa de origine română Enikö Nagy a petrecut aproape un deceniu pentru a surprinde momentele de zi cu zi din Sudan, parcurgând 30.000 de kilometri și realizând peste 26.000 fotografii, cu ajutorul cărora a realizat un album și o expoziție, informează voice-online.co.uk.

Un bogat album bilingv (engleză și arabă) cu imagini poetice și narațiuni tradiționale din Sudan, intitulat 'Sand in My Eyes: Sudanese Moments', a fost publicat în anul 2014 și a beneficiat de o prefață din partea UNESCO în semn de recunoaștere a importanței activității sale în protejarea patrimoniului imaterial mondial.

Acum, Enikö Nagy a pregătit o expoziție ce poartă același nume în care sunt prezentate fotografii, proverbe, legende, mituri, poezii și cântece, o mărturie în mișcare a patrimoniului mondial imaterial care oferă o privire din interior a experienței umane și recuperează cultura și omenia unui popor.

Expoziția — o compoziție de imagini și cuvinte rostite în viața de zi cu zi din Sudan, patrie a sute de triburi și limbi vorbite, cu medii de diferite, origini etnice și credințe religioase variate — este o narațiune vizuală compusă din bogate și variate modele culturale, tradiții, peisaje și ritualuri zilnice, scrie voice-online.co.uk.

Temele textelor selectate acoperă aspecte fundamentale ale vieții din această țară din Africa, inclusiv viața nomadă, spiritul comunității, conceptele de generozitate și bunătate, de masculinitate și feminitate, gospodăria, ritualurile, viața spirituală și respectul pentru bătrâni.

Evenimentul expozițional este coprezentat de SOAS (School of Oriental and African Studies) din Londra, singura instituție de învățământ superior din Europa specializată în studii cu privire la Asia, Africa și Orientul Apropiat și Mijlociu, precum și de ambasada Republicii Sudan în Marea Britanie.

Expoziția de la Londra, ce poate fi vizitată între 15 ianuarie și 19 martie 2016, cu turul expoziție călătorie spre Germania, Austria, Olanda, Norvegia, Belgia, Franța, Italia, Spania, SUA și Sudan.

Enikö Nagy, care este de profesie pedagog social, s-a născut în România în 1979 din părinți de origine maghiară și a crescut în Germania. Ea a fost consilier de dezvoltare pentru German Development Service (DED) și expert internațional pentru UNESCO, fiind acum consultant independent privind dezvoltarea și cercetător al patrimoniului imaterial în diferite părți din Sudan, unde a locuit în ultimii nouă ani. Nagy s-a întrepătruns cu viața comunităților sudaneze, a făcut cunoștință cu limba arabă și a dobândit o perspectivă extinsă despre o țară pe care a abordat-o cu respect și admirație.

Ea a explicat că "lucrând în zone îndepărtate din Sudan, în rândul comunităților pastorale și agricole, aceasta a însemnat să fie parte dintr-o rețea de culturi al căror mod de viață poartă, în țesătura sa, un mesaj prețios și important pentru a fi transmis lumii" și că a dorit ca acest mesaj să aibă impact, mai notează voice-online.co.uk.

×
Etichete: romanca
x close