Antena 3 CNN Life Oameni Mia le Roux este prima câștigătoare surdă a titlului Miss Africa de Sud: „Știu cum este să fii exclusă”

Mia le Roux este prima câștigătoare surdă a titlului Miss Africa de Sud: „Știu cum este să fii exclusă”

mia le roux miss africa de sud
Mia le Roux, în finala Miss Africa de Sud din 10 august 2024. Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    11 Aug 2024   •   13:55

Mia le Roux a devenit prima femeie surdă care a fost încoronată Miss Africa de Sud, în urma unui concurs plin de disensiuni în care o finalistă s-a retras după ce a fost hărțuită din cauza moștenirii sale nigeriene, potrivit BBC.

În discursul său de acceptare, Mia Le Roux a declarat că speră ca victoria sa să îi ajute pe cei care se simt excluși din societate să își îndeplinească "cele mai nebunești vise, la fel ca mine". Ea a spus că dorește să îi ajute pe cei care sunt "excluși din punct de vedere financiar sau cu abilități diferite".

Săptămâna trecută, Chidimma Adetshina, în vârstă de 23 de ani, studentă la drept, s-a retras din concurs în urma unor acuzații potrivit cărora mama sa ar fi furat identitatea unei femei sud-africane.

 „Sunt o femeie surdă cu mândrie sud-africană și știu cum este să fii exclusă”

Adetshina s-a născut în Africa de Sud dintr-un tată nigerian și o mamă de origine mozambicană. Ea a fost în centrul unei furtuni pe rețelele de socializare timp de mai multe săptămâni, multe persoane, inclusiv un ministru, punând la îndoială dreptul ei de a reprezenta țara.

Aceasta a declarat că a fost victima "urii între negri", subliniind o tulpină specială de xenofobie în Africa de Sud, cunoscută sub numele de "afrofobie", care îi vizează pe cei din alte țări africane.

Mia le Roux, în vârstă de 28 de ani, a fost diagnosticată cu pierdere profundă a auzului la vârsta de un an și are un implant cohlear care o ajută să perceapă sunetele. Ea a declarat că a avut nevoie de doi ani de logopedie înainte de a putea spune primele cuvinte.

După ce a câștigat, modelul și managerul de marketing a declarat: "Sunt o femeie surdă cu mândrie sud-africană și știu cum este să fii exclusă. Acum știu că am fost pusă pe această planetă pentru a sparge granițele și am făcut-o în seara asta."

×
Subiecte în articol: Mia le Roux Miss Africa de Sud
Citește mai multe din Oameni
» Vezi toate știrile din Oameni
Cele mai noi știri
Parteneri
x close