Antena 3 CNN Life Știinţă Medicii explică ce se întâmplă în creier când apăsăm butonul „snooze” sau setăm mai multe alarme pentru trezirea de dimineață

Medicii explică ce se întâmplă în creier când apăsăm butonul „snooze” sau setăm mai multe alarme pentru trezirea de dimineață

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 23:30 28 Iun 2024 Modificat la 23:30 28 Iun 2024
alarme ceas dimineata smartphone
Alarme multiple setate pe telefon pentru trezirea de dimineață. Sursa foto: Getty Images

Să presupunem că trebuie să vă treziți până la ora 7 dimineața pentru a ajunge la timp la serviciu. Așa că vă setați prima alarmă de pe telefon la 6:30, a doua la 6:45 și a treia la 6:55 pentru a evita butonul „snooze”. Și mai puneți și 7:05 doar pentru a fi precauți.

Vă sună cunoscut acest lucru? Dacă vă blocați aplicația de ceas cu toate aceste alarme de dimineață, vă pregătiți pentru o dimineață grea, spun experții.

Apăsarea butonului „snooze” pentru un nou interval de nouă minute de somn face același lucru, a declarat Dr. Brandon Peters, neurolog și medic de medicină a somnului la Virginia Mason Franciscan Health din Seattle, potrivit CNN.

"Este satisfăcător pe moment să apeși butonul snooze și să amâni să te dai jos din pat și să începi ziua, dar de fapt fragmentează și subminează calitatea somnului", a spus Peters.

În ultimele ore de somn, oamenii intră și ies de obicei din cea de-a patra și ultima etapă a ciclului de somn, cunoscută sub numele de somn cu mișcări oculare rapide (REM). Această etapă este deosebit de importantă pentru procesarea memoriei și gândirea creativă, a adăugat el. Fragmentarea acestei etape a somnului ar putea afecta această funcție cerebrală.

El recomandă să setați o singură alarmă, pentru ca somnul profund să continue neîntrerupt până când trebuie să vă treziți dimineața.

Cum să vă antrenați mintea și corpul să se ridice din pat după ce sună prima alarmă

Dacă trebuie să vă treziți la ora 7:00, iar alarma începe la ora 6:00, veți avea încă o oră de somn, dar va fi de proastă calitate, în loc să dormiți direct până la ora 7:00, spune Dr. Alicia Roth, clinician la Centrul pentru tulburări de somn al Clinicii Cleveland din Ohio.

În timp ce setarea unei singure alarme este cea mai bună soluție, ar putea fi greu să te trezești la o singură alarmă, după ce ai folosit mai multe alarme ca plasă de siguranță, a adăugat ea.

Roth recomandă testarea diferitelor ceasuri cu alarmă, cum ar fi unul care utilizează lumina sau o alarmă care vă face să vă ridicați din pat pentru a o opri.

Obținerea a 15 până la 30 de minute de lumină solară dimineața poate ajuta, de asemenea, la schimbarea ceasului intern al corpului și este deosebit de importantă, spun experții.

Dacă cineva constată că s-a trezit înainte ca alarma să sune, Dr. Brandon Peters nu recomandă verificarea orei, deoarece acest lucru ar putea îngreuna adormirea la loc, dacă persoana începe să își facă griji cu privire la timpul de somn rămas sau la ziua care o așteaptă.

În schimb, Peters recomandă să încercați să adormiți din nou până când simțiți că au trecut între 15 și 20 de minute. Dacă sunteți încă treaz, atunci puteți verifica ora și decide dacă doriți să vă treziți.

"Dacă este aproape de ora normală de trezire, ați putea începe ziua puțin mai devreme. Dacă este în mijlocul nopții, ați putea merge să faceți ceva liniștit, cum ar fi să citiți, și apoi să vă întoarceți în pat atunci când vă simțiți mai somnoros sau somnoroasă.", spune acesta.

×
x close