Antena 3 CNN Life Oameni Lupta unui tată cu sistemul. "Soţii trebuie să se ajute. Oamenii trebuie să se ajute. Colegii trebuie să se ajute"

Lupta unui tată cu sistemul. "Soţii trebuie să se ajute. Oamenii trebuie să se ajute. Colegii trebuie să se ajute"

2 minute de citit Publicat la 18:51 01 Feb 2015 Modificat la 18:51 01 Feb 2015
hulea.jpg
Gabriel Hulea, maistru militar din Bacău, acum în rezervă, a fost unul dintre primii bărbaţi din România care a cerut dreptul de a-şi lua concediu parental în condiţiile în care legislaţia din România de la acea vreme (în 2002) nu permitea acest lucru.

Gabriel Hulea lucra ca electrician pentru armată când s-a născut al doilea copil al său, la 17 decembrie 2001. Soţia sa, învăţătoare, a fost în concediu pentru îngrijirea copilului în primele 10 luni după naştere, după care ar fi trebuit să revină la serviciu, pentru a nu pierde beneficiile pe care le avea ca titular pe post.

În aceste condiţii, la 9 septembrie 2002, Gabriel Hulea a solicitat concediu parental şi şi-a reînnoit de mai multe ori cererea, însă Ministerul Apărării Naţionale nu i-a acordat acest concediu, rezervat pe atunci exclusiv personalului feminin.

Domnul Hulea a povestit în emisiunea Secvenţial de la Antena 3 lupta sa cu sistemul de la acea vreme.

„Cred că am învăţat de tânăr să mă descurc singur. Şi am să citez pe cineva: le mulţumesc celor care mi-au spus „NU”, astfel am rezolvat totul singur. Albert Einstein a spus asta. Dar întâmplarea face că am trăit într-o comunitate, nu într-o unitate militară. (…) În momentul în care eşti pus în situaţii cărora trebuie să le faci faţă, ai două soluţii: cooperezi şi te implici sau suferi”, a declarat Gabriel Hulea.

Mi s-a spus întotdeauna că cel mai important lucru este să-mi apăr onoarea. Toate jurămintele trebuie respectate, şi cele faţă de patrie, dar şi cele faţă de soţie. Soţii trebuie să se ajute. Oamenii trebuie să se ajute. Colegii trebuie să se ajute. Iubirea nu e să trăim până la adânci bătrâneţi împreună, ci mai degrabă să înfruntăm greutăţile vieţii împreună. Şi cred că asta am făcut”, a adăugat domnul Hulea.

„În România nu se întâmpla ceea ce se cheamă armonizarea legislativă în MApN. Şi se vorbea despre lucruri frumoase dar care în practică nu se aplicau”, a explicat Gabriel Hulea în emisiunea Secvenţial.

„Am cerut acel concediu şi paradoxal este că mi-au aprobat iniţial, am stat trei săptămâni acasă în acel concediu, după care am fost sunat că trebuie să mă reîntorc la serviciu pentru că au vorbit la Direcţia Juridică a Armatei şi verdictul a fost că nu se poate aplica pentru cadrele militare bărbaţi. Cred că se considerau ofensaţi”, a povestit domnul Hulea.

„Am cerut şefilor mei să fiu primit în audienţă, dar ei n-au considerat că trebuie să fiu ascultat . Au trimit comisii de disciplină să mă acheteze, cum îmi permit eu să dau în judecată MapN. Mi-au interzis să particip la şedinţele Tribunalului".

După ani de luptă în instanţele europene, domnul Hulea a reuşit să obţină o victorie şi în folosul colegilor săi mai tineri, care acum pot beneficia de dreptul concediului parental pe care l-a câştigat.

În 2012, CEDO a constatat, în acest caz, încălcarea articolului 14 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care interzice discriminarea, dar şi a articolului 8, care prevede respectul pentru viaţa privată şi de familie, şi a dispus plata către Gabriel Hulea a 8.000 de euro, pentru prejudiciul moral adus.

×
x close