Este vorba despre o imagine ce arată un prizonier de război cu cătuşe la mâini în timp ce este împuşcat în cap. Fotografia nu numai că i-a adus lui Adams Premiul Pulitzer, dar a şi schimbat atitudinea americanilor faţă de razboiul din Vietnam.
Cu tot impactul său politic, situaţia nu era albă sau neagră, aşa cum era fotografia. Ceea ce imaginea nu dezvăluie este că bărbatul împuşcat era căpitanul unui „comando de răzbunare” vietnamez care executase, la rândul lui, zeci de civili neînarmaţi, cu foarte puţin timp înainte ca fotografia să fie realizată.
Chiar şi aşa, imaginea a devenit un simbol al sălbăticiei războiului şi l-a transformat pe generalul Nguyen Ngoc Loan, cel care a apăsat trăgaciul, într-un ticălos veritabil.
Sălbăticia războiului surprinsă în respectiva fotografie l-a bântuit toată viaţa sa. După război, viaţa lui s-a transformat într-un coşmar.
Foto: Eddie Adams
Reprezentanţii unui spital din Australia au refuzat să-l trateze, aşa că a fost transferat în Statele Unite. Dar şi acolo a fost nevoit să facă faţă antipatiei pe oamenii o simţeau pentru el.
S-a stabilit în Virginia, unde a încercat să-şi deschidă un restaurant. Însă în momentul în care oamenii i-au aflat adevărata identitate, afacerea sa a eşuat.
În cele din urmă, fotograful Eddie Adams a recunoscut. „L-am ucis pe general cu aparatul de fotografiat”.
Fotograful Eddie Adams vorbind despre celebra fotografie