Imagini video rare cu Ion Iliescu, din anul 1957, au fost publicate pe o pagină de Facebook unde sunt scoase din arhivă imagini din perioada comunistă. Fostul președinte, în vârstă de 93 de ani, avea 27 de ani în videoclipul publicat.
Potrivit imaginilor, în anul 1957 a avut loc la Casa de Cultură a Studenților din București "prima conferință pe țară a asociațiilor studențești".
"Tovarășul Ion Iliescu a prezentat raportul Comitetului de Organizare a Asociațiilor Studențești din Republica Populară România", arăta propaganda comunistă.
În filmarea în care poate fi văzut și Nicolae Ceaușescu, se mai arată că "tovarășul Miron Constantinescu a adus conferinței salutul Comitetului Central al Partidului și Consiliului de miniștri".
Ion Iliescu in 1957Ion Iliescu in 1957
Posted by Cineclic on Friday, 1 September 2023
Pe 19 august 1956, Ion Iliescu a fost ales preşedinte al Comitetului de organizare a Asociaţiilor Studenţeşti, apoi al Consiliului. Ulterior a devenit şef de secţie la Comitetul Central al PCR şi prim-secretar al CC (UTC).
La un moment dat, chiar a ocupat funcţia de şef al Departamentului de Propagandă al Comitetului Central al PCR, iar mai târziu a devenit ministru pentru problemele legate de tinere, între anii 1967 şi 1971.
În 1971, Ceauşescu, care se simţea ameninţat de Ion Iliescu, acesta din urmă fiind văzut drept moştenitorul lui Ceauşescu, l-a marginalizat pe acesta şi i-a luat toate funcţiile politice majore.
În timpul Revoluţiei, Iliescu şi o parte a disidenţilor politici au constituit Frontul Salvării Naţionale (FSN), care a preluat puterea cu sprijinul forţelor armate conduse de generalul Stănciulescu. Ion Iliescu a fost recunoscut ca lider al FSN şi al autorităţii provizorii a statului până la alegerile din 1992.
În 1991 este formulată şi adoptată prin referendum noua Constituţie a României, iar în 1992, în urma primelor alegeri prezidenţiale organizate în prevederile constituţionale, Ion Iliescu a câştigat alegerile cu 61% din voturile exprimate în al doilea tur.
Între anii 1996-2000, Ion Iliescu a fost senator în Parlamentul României, iar la alegerile din 2000 a candidat, din nou, şi a câştigat în turul al doilea în faţa ultra-naţionalistului Corneliu Vadim Tudor.
Şi-a încheiat al doilea mandat constituţional de preşedinte şi al treilea de factor la 20 decembrie 2004, atunci când Traian Băsescu a devenit preşedinte al României.