Au trecut deja trei ani de când s-a stins din viaţă. În semn de omagiu, cei care au învăţat meserie de la profesorul Pesamosca i-au ridicat o statuie chiar în curtea spitalului Marie Curie, din capitală. Dezvelirea bustului se va face astăzi.
Alexandru Pesamosca s-a născut în 1930 la Constanţa. Visa să fie ofiţer pe vas, să vadă lumea. Dar a ajuns să-şi dedice viaţa copiilor bolnavi, la spitalul Marie Curie.
Tata Pesi, cum îi spuneau micii pacienţi, nu avea cum să cunoască oraşul. Trăia mai mult în sala de operaţii, încercând să salveze cât mai multe vieţi.
Dăruirea nu l-a lăsat să piardă nici măcar o clipă cu altceva. În blocul operator le-a făcut pe toate. Chirurgie abdominală, chirurgie ortopedică, chirurgie reconstructivă. A scăpat mii de copii de malformaţii care le-ar fi curmat vieţile mult prea devreme. Pentru fiecare a găsit soluţii. UNui copil de şapte ani i-a construit chiar un esofag nou dintr-o bucată de colon, când toţi credeau că nu mai are nicio şansă.
În jumătate de secol, a salvat copii în China, Statele Unite ale Americii, în Franţa şi în Italia. Sfârşitul vieţii l-a găsit pe tata Pesi tot la Marie Curie, unde a operat mai bine de 20 de ani. Locuia într-o cameră din spital, unde primea pacienţi la consultaţii.
Bolnav de insuficienţă respiratorie şi renală, unul dintre cei mai buni medici pediatri din România s-a stins în 2011, la 81 de ani. Aşa cum şi-a dorit, Alexandru Pesamosca a fost înmormântat în curtea spitalului Marie Curie.