Antena 3 CNN Life Oameni Imaginile fără de care istoria nu ar mai fi fost la fel. Manualele şcolare ar fi trebuit schimbate fără ele

Imaginile fără de care istoria nu ar mai fi fost la fel. Manualele şcolare ar fi trebuit schimbate fără ele

O.P.
1 minut de citit Publicat la 13:04 04 Iun 2012 Modificat la 13:04 04 Iun 2012
Imaginile fără de care istoria nu ar mai fi fost la fel. Manualele şcolare ar fi trebuit schimbate fără ele
Foto: English Russia
Războiul Crimeii a durat din 28 martie 1853 până în 1856 și a fost un conflict armat dintre Imperiul Rus, pe de-o parte, și o alianță a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei, a celui de-al doilea Imperiu Francez, a Regatului Sardiniei și a Imperiului Otoman, pe de altă parte. Cele mai multe lupte ale războiului s-au dus în Peninsula Crimeea de la Marea Neagră.

Însă pe câmpul de bătălie de la Sevastopul s-a scris istorie, nu numai din punct de vedere al luptelor între inamici, ci şi din punct de vedere artistic. Aici au fost făcute pentru prima dată fotografii de război.

Roger Fenton a fost primul fotograf britanic care a realizat materiale fotografice de pe câmpul de luptă.



Războiului Crimeii a ajuns să fie renumit pentru incompetența militară și logistică de care au dat dovadă toți liderii armatelor implicate în conflict. 

Holera a făcut ravagii printre militarii francezi în timpul asediului Sevastopolului. Tratamentul revoltător la care au fost supuși militarii răniți în iarna grea care a urmat a fost raportat de corespondenții de război, ducând la introducerea metodelor moderne de îngrijire a bolnavilor pe câmpul de luptă. Printre noile tehnici folosite pentru tratarea răniților a fost și folosirea pentru prima oară a unui vehicul de tip ambulanță.



Războiul Crimeii a introdus pentru prima oară și folosirea din punct de vedere tactic a căilor ferate și a altor invenții moderne ca telegraful. În timpului Războiului Crimeii, care este considerat de unii cecetători primul război modern, s-au folosit la scară largă tranșeele și bombardamentele oarbe de artilerie (care se bazau mai mult pe datele obținute de patrulele de recunoaștere decât pe observarea directă a câmpului de luptă).







×
x close