Filosoful Mihai Sora, creator al colectiei "Biblioteca pentru toti" si fondator al Grupului pentru Dialog Social, implineste luni, 7 noiembrie, varsta de 100 de ani, transmite News.ro.
"Dragi prieteni, daca e luni, apare soarele. De azi intr-o saptamana, schimb prefixul. PS: Si eu va iubesc pe voi", scria pe 31 octombrie, Mihai Sora pe pagina sa de Facebook.
Foarte activ in mediul online, Mihai Sora impartaseste experientele si intamplarile cotidiene, dar si versuri si scurte cugetari.
Cu ocazia primirii Ordinului "Steaua Romaniei", in rang de Cavaler, din partea presedintelui Klaus Iohannis, Romfilatelia a lansat un intreg postal (plic de corespondenta cu timbru), inspirat de "lebadoiul" desenat de Mihai Sora, care va face obiectul unei colectii.
Odata cu Sora, Ordinul a fost acordat si istoricilor Neagu Djuvara si Dumitru Protase si sopranei Virginia Zeani.
"In biblioteca Palatului Cotroceni, unde am putut ramane cateva clipe in intimitate, am constatat ca avem laolalta aproape doua sute de ani (socoteala am facut-o eu, Neagu a confirmat-o)", a povestit Mihai Sora despre intalnirea cu Djuvara.
Mihai Sora, eseist si filosof, s-a nascut pe 7 noiembrie 1916, la Timisoara, in familia preotului ortodox, Melentie Sora. A urmat cursurile Liceului "Constantin Diancovici-Loga" din Timisoara, pe care l-a absolvit in 1934, apoi ale Facultatii de Filosofie la Universitatea din Bucuresti (1934-1938), unde i-a avut profesori pe Nae lonescu, Mircea Vulcanescu si Mircea Eliade.
Face parte din promotia moralistilor de renume, intre care se numara Albert Camus, Nicolae Steinhardt, Jan Patocka, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca si Matei Calinescu.
A locuit in Franta, unde a fost cercetator la Centre National de la Recherche Scientifique din Paris, din 1946 pana in august 1948, si unde a debutat cu volumul "Du dialogue interieur"/ "Despre dialogul interior", la editura Gallimard, in 1947.
Revenit in tara, in 1948, a lucrat la Ministerul Afacerilor Externe, de unde a fost "eliberat din functie" pentru "origine sociala nesanatoasa", si, intre altele, a lucrat la Editura de Stat pentru Literatura si Arta.
Aici a initiat multiple proiecte editoriale, intre care a regandit din temelii colectia "Biblioteca pentru toti'" (BPT). A infiintat colectiile "Scriitori romani" si seria de opere complete ale scriitorilor Tudor Arghezi si Mihail Sadoveanu.
Dupa Revolutia din 1989, Mihai Sora a fost unul dintre cei care au pus bazele Grupului pentru Dialog Social.
A fost numit ministru al Invatamantului in 1990 si, solidar cu Piata Universitatii, a condamnat, printr-un comunicat memorabil, barbaria declansata de Ion Iliescu. A demisionat in semn de protest.