Antena 3 CNN Life Oameni Eroul anului 2012. Femeia care a descoperit adevărata fericire. Ea scoate copiii din închisori şi le oferă o şansă la viaţă

Eroul anului 2012. Femeia care a descoperit adevărata fericire. Ea scoate copiii din închisori şi le oferă o şansă la viaţă

Eroul anului 2012. Femeia care a descoperit adevărata fericire. Ea scoate copiii din închisori şi le oferă o şansă la viaţă
Foto: CNN
03 Dec 2012   •   08:35
Pushpa Basnet nu are nevoie de un ceaş deşteptător. În fiecare dimineaţă, o trezeşte zgomotul făcut de cei 40 de copii alături de care trăieşte. În timp ce-i pregăteşte pe copii pentru şcoală, oricine ar putea crede că tânăra de 28 de ani este o asistentă socială. Dar povestea este mai complicată.

Toţi copiii care trăiesc alături de Pushpa Basnet au fost salvaţi din închisoare.

Nepal este una dintre cele mai sărace state din lume, potrivit UNICEF. 55% dintre nepalezi trăiesc sub limita sărăciei. Spaţiul este extrem de restrâns în casele de copii, aşa că atunci când nici un loc nu este disponibil, un părinte arestat trebuie să aleagă între a-şi lua copilul cu el în închisoare sau a-l lăsa să trăiască pe străzi.

Potrivit autorităţilor nepaleze, 80 de copii trăiesc în prezent alături de părinţii lor în închisorile din Nepal.



"Nu este corect ca aceşti copii să trăiască în închisori pentru că nu au făcut nimic greşit” spune Basnet, tânăra care a fondat o organizaţie nonguvernamentală care îi ajută pe aceşti copii. „Misiunea mea este să mă asigur că nici un copil nu creşte în spatele gratiilor”.

Din 2005 până în prezent, tânăra a ajutat mai mult de 100 de copii ai căror părinţi au fost trimişi la închisoare. Ea conduce un program de ajutorare a copiilor cu vârste de până la 6 ani şi o casă în care locuiesc, sunt educaţi şi primesc îngrijire medicală copiii cu vârste mai mari.

Am avut o viaţă bună, am avut norocul să am acces la educaţie. Aşa că vreau să le ofer aceleaşi lucruri şi acestor copii”.

Basnet avea numai 21 de ani când şi-a descoperit scopul în viaţă. Ea a decis să înfiinţeze o grădiniţă pentru copiii încarceraţi. La început, părinţii ei (care deţin o afacere în Nepal) s-au opus acestei idei. Tânăra nu avea un job care să-i permită să-şi susţină financiar ideea. În cele din urmă, ea a fost ajutată de părinţi în demersul său.


"Când am început, nimeni nu credea în mine. Oamenii credeau că am înnebunit. Râdeau de mine”.


 
Dar Basnet era de neoprit. A reuşit să convingă mai multe persoane înstărite să doneze bani şi a închiriat o clădire în Katmandu, unde a pus bazele organizaţiei Early Childhood Development Center.

La două luni după ce a vizitat prima închisoare, tânăra a luat în grijă cinci copii. Îi lua în fiecare dimineaţă de la închisoare, îi ducea la centru şi seara îi întoarcea în penitenciar.

Programul dezvoltat de Basnet a fost primul de acest fel din Katmandu. La începutul acestui program, unii dintre copiii de care avea grijă nu ieşiseră niciodată în afara închisorii.


Doi ani mai târziu, Basnet a fondat Butterfly Home, o casă de copii în care a trăit şi ea în ultimii 4 ani.

E adevărat că nu am nici o zi liberă, dar dacă nu aş fi înconjurată de copii mereu, mi-ar fi foarte greu. Când sunt cu ei, sunt fericită”.

"Aşa vreau să îmi trăiesc viaţa. Mă simt bine când îi văd fericiţi şi fericirea lor mă face să muncesc şi mai mult. Vreau să le îndeplinesc toate visurile”.

Pushpa Basnet a primit, sâmbătă seară, premiul „Eroul anului 2012” oferit de CNN.


 


 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close