Din păcate, nu ne naştem toţi înzestraţi cu aceste calităţi care ne pot transforma în lideri, dar vestea bună este că ne putem dezvolta anumite abilităţi astfel încât să devenim lideri.
Iată câteva dintre cele mai importante calităţi care definesc o astfel de persoană.
Viziune pentru viitor
Chiar dacă viitorul poate fi plin de situaţii neprevăzute, un adevărat lider conștientizează impactul pe termen lung al deciziilor prezente. Dincolo de viitorul afacerii sale sau al celei pe care o conduce, un bun lider ia în considerare şi schimbarea pe care o poate aduce la nivelul societăţii în viitor. Şi ce instrument este mai important în acest sens decât educaţia?
Implicarea în programe dedicate tinerilor care oferă servicii de consiliere în carieră sau care vizează dezvoltarea abilităților antreprenoriale pentru liceeni aflați în situații vulnerabile este mai mult decât o decizie ce ţine de strategia de responsabilitate corporate, ci o reafirmare a valorilor pe care un lider adevărat le are.
Orientare către atingerea obiectivelor
Un lider va fi orientat întotdeauna către atingerea obiectivelor, participând activ, alături de echipa sa, la crearea unui plan eficient în acest sens, dar şi la implementarea acestuia. Diferenţa dintre un şef şi un lider este că acesta din urmă nu dă doar ordine, aşteptând să fie executate, ci se implică în fiecare etapă importantă.
De asemenea, un lider nu face niciodată micromanagement. El este conştient de calităţile echipelor sale şi le oferă angajaţilor respect, sub forma libertăţii de a-i lăsa să exploreze metode noi, inovatoare sau originale de a-şi îndeplini atribuţiile.
Încredere în sine şi în ceilalți
Atunci când eşti la conducerea unei companii sau a unei instituţii, nu îţi permiţi să ai îndoieli despre propriile tale abilităţi. Atunci când afişezi încredere în propria ta persoană, va fi mai uşor să gestionezi mai multe echipe şi să le inspiri aceeaşi încredere.
Pe de altă parte, aşa cum spuneam şi anterior, este esenţial să le arăţi angajaţilor că ai încredere în ei şi în abilităţile lor profesionale sau personale care îi fac să fie angajaţi productivi şi loiali. Asta înseamnă să-i asculţi, să ai o abordare constructivă atunci când critici şi să-i recompensezi pe măsură atunci când au succes.
Atunci când lipseşte acest tip de încredere, este foarte dificil să te impui la comandă sau să îi faci pe ceilalţi să adere la viziunea şi valorile tale.
Adaptabilitate la schimbare
Chiar dacă se află în vârful unei ierarhii, un adevărat lider va înţelege importanţa de a rămâne bine informat. Nu ne referim aici la a avea date relevante despre activitatea companiei sau a instituţiei pentru care lucrează, ci la a fi deschis spre tot ce este nou, chiar avangardist, în domeniul său.
O astfel de atitudine este importantă pentru a-l pregăti pentru eventualele schimbări din domeniu, ceea ce îi va îmbunătăţi, pe termen lung, capacitatea de a lua decizii eficiente, de a fi rezilient şi de a-şi ghida compania în direcţia potrivită.
Aşadar, pentru a deveni un lider excepţional, există abilităţi pe care ţi le poţi dezvolta şi perfecţiona în fiecare zi. Pentru unele dintre ele va fi nevoie de multă răbdare şi dedicare, însă, cu siguranţă, rezultatul va fi pe măsură!