Neurologul Bogdan Florea, din Cluj Napoca, si-a dedicat viaţa tratării epilepsiei şi scoaterii acestei afecţiuni de sub stigmatul ruşinii. Avea şapte ani când s-a hotărât să se facă medic.
''Am avut o exeprienţă în copilărie care m-a marcat cam mult. Cumva un sentiment de frica m-a incercat la şapte ani şi m-am gândit ce lucru minunat ar fi să mă tratez singur şi pe cei pe care îi iubesc'', spune medicul.
Mai târziu a descoperit neurologia. O ramură a medicinei în care apar mereu inovaţii şi pe care trebuie să o studieze necontenit.
''Despre neurologie pot spune ca e matematica medicinei. Bucuria de a interacţiona cu pacienţii, de a fi pe diagnostc şi de a beneficia de tot arsenalul îţi creşte temperatura de fierbere. Ce e viaţa asta? Viaţa nu poate să fie fuga de durere şi goana după plăcere. Cred ca e o alegere personală să vâsleşti într-o bărcuţă care merge greu şi sa reuşeşti să schimbi lucrurile'', a spus neurologul.
În 2016, Bogdan Florea a pus bazele Reţelei de Telemedicină în Epilepsie, un proiect naţional, prin intermediul căruia s-au achiziţionat electroencefalografe de ultimă generaţie. Promotorul ei a fost recompensat cu premiul TEDxCluj Award 2017, pentru cel mai inovator proiect.
Oficial, România are aproape 130 de mii de persoane care suferă de epilepsie. În realitate, acest număr ar putea fi mult mai mare.
Bogdan Florea, celebru în lumea medicală internaţională
Bogdan Florea a devenit cunoscut in lumea medicală internaţională, când a descoperit o nouă stare a creierului. În comă foarte profundă, creierul funcţionează într-un fel de regim de avarie.
''A fost practic dovada ca lucrul în echipă este infinit mai valoros decat individual sfătuindu-mă cu prof. Amzica şi doctorandul lui Daniel. Am înregistrat o activitate cerebrală pe care nu am mai întâlnit-o niciodată până atunci la inima bătăile inimii în momentul în care ai acea linie dreaptă, însemană sfârşitul călătoriei, deci anuntaţi familia de tot ce e mai rau. La creier nu e aşa. Creierul e pregătit să funcţioneze la niveluri de avarie mult mai profunde decât ne-am asteptat noi'', spune medicul neurolog.
Medicul a creat și prima Clinică de Podiatrie din România
Bogdan Florea a mers mai departe de domeniul neurologiei şi a creat și prima Clinică de Podiatrie din România.
''Medicul trebuie sa fie recunoscator pt tot ce poate să facă şi rugăciunea nu trebuie să fie de cerere ci de recunoştinţă. Şi doi, nu cred că doar să inspire, ci pacientul acela să creadă în medicul lui cu toată puterea'', spune Bogdan Florea.
Medicul crede cu tărie în medicină, chiar dacă a trăit şi o dramă din cauza unei intervenţii întârziate. Tatăl său, diabetic, a murit din cauza unei leziuni netratate la picior.
Bogdan Florea spune că ţara noastră se află pe primul loc în Europa la amputaţii din cauza diabetului zaharat. Dar se luptă din răsputeri împotriva problemelor din sistem. Iar toate reuşitele le dedică familiei: soţiei şi celor doi copii.
Sărbătorile de iarnă îi aduc împreună, în tihnă, pe cei din familia medicului Bogdan Florea. De obicei, le petreceau în Bucuvina, însă anul acesta, pandemia îi ţine acasă.