Alfred Nobel - Omul
A fost un inventator şi un om de afaceri prosper care cocheta cu poezia şi scenariile teatrale. Nobel nu a fost niciodată însurat şi nu a avut un domiciliu stabil, preferând să fie mereu un călător. Scriitorul francez Victor Hugo îl poreclise "cel mai bogat vagabond al Europei".
Stilul său de viaţă era solitar şi de aceea era deseori victima depresiei. Obiceiurile sale de izolare nu l-au împiedicat să fie un bun ascultător, o gazdă primitoare, mereu pusă pe şotii.
Nobel spera ca materialul distructiv(dinamita), inventat de el în 1866 şi care l-a îmbogăţit rapid, să aducă sfârşitul războiului.
El a fost prieten foarte apropiat cu o activistă a păcii din acea perioadă, Bertha von Suttner.
Premiile Nobel
Alfred Nobel a cerut în testamentul său, contestat vehement de rudele sale, ca cea mai mare parte din averea sa, estimată la 31 de milioane de coroane suedeze, să fie investită la premierea persoanelor care, în timpul unui an, au adus cele mai mari beneficii omenirii.
El a stipulat cinci categorii de premii: fizică, chimie, medicină sau psihologie, literatură şi pace. A şasea categorie, Premiul Riksbank pentru Ştiinţele Economice în Memoria lui Alfred Nobel, a fost stabilit în 1968 de către Banca Centrală a Suediei.
Între 1901 şi 2012, premiile au fost decernate de 555 de ori, cu 862 de câştigători. 838 dintre aceştia sunt persoane individuale, iar restul de 24 sunt organizaţii.
De-a lungul timpului, doar 44 de femei au câştigat celebrele distincţii. Una singură, Marie Curie, a fost premiată de două ori. În 1903 ea a câştigat Premiul Nobel pentru fizică şi în 1911 pentru chimie.
În prezent, răsplata financiară pentru orice căştigător al Premiului Nobel este de opt milioane de coroane suedeze (1,26 milioane USD). Valoarea premiilor a fost diminuată cu 20% în 2012.
De menţionat că Premiile Nobel nu au fost decernate în câţiva ani, preponderent în perioada celor două războaie mondiale.