Cătălin Gheran, prezent marţi la festivitatea prilejuită de extinderea şi modernizarea Centrul de Hematologie si Transplant Medular (CHTM) din cadrul Institutului Clinc Fundeni (ICF), a fost depistat în 2006, la vârsta de 25 de ani, cu boala Hodgkin, cunoscută şi sub denumirea de "cancer al sângelui".
A fost tratat atunci la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB). "M-am făcut bine sau măcar aşa am crezut atunci. Eram fericit, dar, un an mai târziu, adică în 2007, am făcut recădere. Atunci, medicii de la SUUB m-au trimis la Institutul Clinic Fundeni, la doamna doctor Alina Tănase", povesteşte bărbatul.
El îşi mai aminteşte că, la vremea aceea, clinica nu arăta aşa cum este astăzi. "Era mult mai mică. Dar nu a contat, am avut încredere în medici", spune el.
În 2008, bărbatul a fost programat pentru transplantul cu celule stem autologe, adică propriile celule.
Medicii au renunţat din ce în ce mai mult la radioterapie în favoarea asocierii chimioterapiei cu transplantul de celule stem autologe, ce presupune prelevarea chiar de la bolnav, de celule stem, înainte ca tratamentul să le distrugă, a explicat pacientul.
Celulele stem sunt recoltate, fie din măduva osoasă, fie din sânge, iar apoi sunt congelate. După tratamentul cancerului, celulele stem sunt decongelate şi apoi trase într-o seringă, pentru a putea fi transplantate înapoi în organism.
În primele două săptămâni de la procedură, sistemul imunitar este compromis şi sunt necesare transfuzii de trombocite şi de celule roşii. În acest timp, celulele stem încep să producă noi celule sanguine şi să stabilizeze măduva osoasă.
"Am stat închis într-o cameră sterilă şi ferit de orice infecţie care ar fi putut să mă răpună, pentru că organismul era fără imunitate", a povestit bărbatul.
Înainte să intre în procedurile ce fac parte din transplant, medicii i-au propus bărbatului să îşi conserve spermă, întrucât tratamentul poarte provoca infertilitate.
Aşa a şi făcut, iar intervenţia a fost, în cele din urmă, un succes.
"Pentru că Dumnezeu mi-a mai dat o şansă, m-am gândit că este momentul să am copii. Aşa că soţia mea a făcut fertilizare in vitro. Avem trei fetiţe. Acum au un an şi două luni. Suntem foarte fericiţi", a mai spus Cătălin Gheran, menţionând şi că lucrează la Ministerul Mediului.
Medicii i-au prescris un anumit regim alimentar, cu puţină carne şi fără alcool. Dar, cu toate aseta, nimic nu i se pare greu, iar fetiţele îi umplu viaţa, mărturiseşte el.
Din 2008, vine continuu la control, iar analizelele sunt bune.
"Acum, la cinci ani de la autotransplant, voi face o evaluare complexă, apoi dacă rezultatele sunt bune, voi veni la control o singură dată pe an. Este bine că aşa am mai mult timp pentru fetiţele mele", mai spune bărbatul.