Antena 3 CNN Life Oameni 3 sfaturi pentru îmbunătățirea sănătății mintale în noul an

3 sfaturi pentru îmbunătățirea sănătății mintale în noul an

După un 2021 dificil, cu multe provocări aduse de criza sanitară și stres, este posibil să simți nevoia de a avea mai multă grijă de propria persoană, atât din punct de vedere fizic, cât și legat de menținerea sănătății mintale la cote optime.

3 sfaturi imbunatatirea sanatatii mintale noul an
3 sfaturi pentru îmbunătățirea sănătății mintale în noul an Sursa foto: Shutterstock.com
de Georgiana Adam    |    11 Ian 2022   •   12:19

Angajamentele luate de mulți pentru propria persoană la începutul anului pot duce la lupte interioare între ceea ce cred că trebuie să facă și ceea ce vor să facă.

Oferă-ți spațiu pentru a te gândi la ceea ce vrei cu adevărat să schimbi în viața ta pentru a te simți mai bine, fără obiective nerealiste care ar putea aduce o stare de stres și proastă dispoziție. Iată câteva sfaturi pentru a-ți îmbunătăți sănătatea mintală în anul care vine.

Ziua bună începe de dimineață

Încearcă să-ți creezi o rutină de dimineață care să te facă să te simți bine pe tot parcursul zilei. Dacă imediat ce te-ai trezit îți vin în minte gânduri negre, înlocuiește-le cu afirmații pozitive. Un gest banal, dar care te poate ajuta să îți modifici în bine perspectiva asupra zilei care tocmai începe. Fă-ți patul: astfel mintea ta va percepe faptul că este gata să se apuce de treburi.

Un duș călduț rapid și un mic dejun sănătos - compus dintr-o băutură caldă, o sursă de proteine (ouă, brânzeturi, carne), un fruct de sezon și un aliment cu glucide (cereale, pâine integrală, biscuiti) - te vor ajuta să te simți plină de energie. Chiar dacă nu mergi la serviciu la sediu, nu sta în fața calculatorului în pijama. Îmbracă-te îngrijit, casual, ca și cum ai fi pe punctul de a ieși din casă. Poate consideri că ținuta este un detaliu superficial, însă nu este nimic mai fals.

Nu lăsa pe mâine ce poți face azi

Studii recente au arătat că anul acesta au murit multe persoane din cauza unor boli tratabile, pentru că au refuzat să meargă la medic. Dacă suferi de o boală cronică, fă-ți controalele regulat. De asemenea, nu uita de prevenție, pentru că poți evita astfel multe probleme de sănătate.

Fă-ți o programare în aplicatia clinicii și optează pentru o consultație virtuală sau fizică. Telemedicina a evoluat foarte mult în ultima vreme și poți să vorbești cu medicul din confortul propriei case. Nu în ultimul rând, caută sprijin pentru sănătatea mintală atunci când simți că ai nevoie. Perioada prin care trecem nu este una ușoară.

Stresul provocat de pandemie, poate lipsa vacanțelor, presiunile din viața profesională și de familie pot fi factori care pot afecta sănătatea mintală. Multe companii includ serviciile de consiliere psihologică în pachetul de beneficii pentru angajați și poți profita de acesta. Sau programeaza-te pentru o sesiune de terapie online la un specialist. Empatia, grija și sprijinul personalizat pe care ți le oferă un profesionist pot ajuta la reducerea nivelului de stres.

Cu cât mai mulți, cu atât mai bine

Mulți oameni nu mai au o viață socială foarte activă, nu mai ies cu prietenii, nu mai discută cu aceștia. Pandemia a venit și cu izolare pentru mulți, iar acest factor poate duce la depresie. Comunicarea prin SMS ori rețelele de socializare online nu este același lucru cu cea personală, față în față.

Menține relațiile de prietenie ieșind cu cei dragi afară, cu respectarea măsurilor sanitare în vigoare. Dacă sunt departe, folosiți aplicații pentru videoconferințe, de tip WhatsApp ori Zoom, pentru a vorbi, a bea un cocktail sau a viziona împreună un film. Vorbiți la telefon, pentru că simplul fapt că vă veți auzi vocile vă va face să vă simțiți mai bine din punct de vedere psihic și emoțional.

Sănătatea mintală este un aspect important la nivelul întregii populații. Cultivarea unei atitudini optimiste îți poate îmbunătăți sănătatea fizică și psihică.

×
Citește mai multe din Oameni
» Vezi toate știrile din Oameni
Cele mai noi știri
Parteneri
x close