Un număr record de persoane dezrădăcinate a fost înregistrat pe parcursul ultimului an. În spatele statisticilor se află însă milioane de femei, bărbați, copii, mame și tați care au pierdut tot ce aveau și speră fie să-și reclădească viața într-o țară nouă fie să se întoarcă acasă.
În acest an, Ziua Mondială a Refugiatului este celebrată în România şi în lume prin derularea campaniei UNHCR ”Poveștile refugiaților”, povești ale suferinței, curajului, și speranței evocate de jurnaliști, Ambasadori ai Bunăvoinței, lucrători umanitari și refugiații înșiși. Fiecare poveste merită citită iar publicul este invitat să susțină cauza familiilor forțate să se refugieze, făcând cunoscută povestea lor, vizitând stories.unhcr.org/ro
De asemenea, pentru a marca Ziua Mondială a Refugiatului, în România, Inspectoratul General pentru Imigrări organizează o serie de activități menite să promoveze cunoaşterea şi respectarea diversităţii culturale, etnice, lingvistice, sociale, precum şi a valorilor democratice, manifestări la care vor participa persoane refugiate aflate pe teritoriul României.
Conform datelor statistice, din anul 1991 până în prezent, în România, un număr de 24.137 persoane au depus cereri pentru acordarea unei forme de protecţie, cei mai mulţi fiind din state precum Irak, Somalia, Afganistan, Bangladesh, Pakistan și Siria. Dintre aceștia un număr de 4.343 au obținut o formă de protecție internațională.
Începând cu ianuarie 2013 și până în prezent, cele mai multe solicitări de azil au fost depuse de către cetăţenii sirieni – 1.279, dintre care 1.056 au obținut o formă de protecție.
Peste 20 de Ambasadori ai Bunăvoinței pentru UNHCR și celebrități din toată lumea printre care scriitorul Khaled Hoseini, actrița germană Diane Kruger și artistul columbian Juanes au lansat de curând o serie de mesaje video, într-o campanie de susținere a familiilor de refugiați, cerând publicului să se solidarizeze prin distribuirea poveștilor acestora.
Într-o perioadă în care conflictele au forțat un număr record de persoane să își abandoneze casele, UNHCR a mobilizat Ambasadorii Bunăvoinței și alte celebrități pentru a face cunoscute poveștile despre curaj și supraviețuire ale refugiaților, în incercarea de a atrage și mai multă atenție asupra impactului devastator al războiului asupra familiilor de refugiați.
Actori precum Emma Thompson, Kristin Davis, David Morrissey, regizorul Wes Anderson, top-modelul/designerul Alek Wek și, cântăreața Kat Graham se numără printre cei care s-au alăturat campaniei UNHCR, oferind mărturii impresionante ale experienței personale legate de exil sau întâlniri cu persoane refugiate.
Poveștile lor pot fi găsite pe pagina de campanie a UNHCR, la adresa stories.unhcr.org/ (in limba engleză) și stories.unhcr.org/ro/ (în limba română) unde sunt disponibile și alte povești evocate de jurnaliști, fotografi, de lucrători umanitari sau chiar de refugiații înșiși.