Antena 3 CNN Life O femeie s-a îmbolnăvit de cancer din cauza implanturilor mamare și trage un semnal de alarmă: Niște bombe cu ceas

O femeie s-a îmbolnăvit de cancer din cauza implanturilor mamare și trage un semnal de alarmă: Niște bombe cu ceas

femeie blonda imbracata in galben cu bratari pe mana
Susan Axelby a dezvoltat un tip rar de cancer legat de implanturile mamare FOTO: Susan Axelby/ BBC
de D.C.    |    04 Sep 2024   •   12:17

O femeie care a dezvoltat un tip rar de cancer legat de implanturile mamare a avertizat că alte femei cu implanturi similare ar putea „umbla cu niște bombe cu ceas” la ele.

Susan Axelby, de 68 de ani, a primit 60.000 de euro despăgubiri de la Allergan Limited, după ce s-a îmbolnăvit de limfom anaplazic cu celule mari asociat implantului mamar (BIA-ALCL). Potrivit BBC, aceasta ar fi prima despăgubire legată de implanturile mamare acordată de Allergan în Marea Britanie.

I s-au îndepărtat sânii pentru a evita riscul de cancer mamar ereditar, dar femeia a continuat să dezvolte boala după ce a făcut implanturile.

Autoritățile de reglementare au primit cel puțin 106 rapoarte privind BIA-ALCL legate de intervenții chirurgicale efectuate în Marea Britanie, care implică șase producători.

Riscul este mic, dar nu inexistent

Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor de Asistență Medicală (MHRA) centralizează, în prezent, informații despre femeile afectate.

Într-un interviu pe care l-a acordat pentru BBC Radio 4, în care a povestit despre calvarul pe care îl trăiește, Susan a spus că deși cazul ei este unul foarte rar, vrea ca alte femei să fie avertizate cu privire la riscurile la care se expun. „Eu am aproape 70 de ani, dar sunt fete tinere și pentru că își doresc mărirea sânilor se plimbă cu niște bombe cu ceas la ele”, a spus ea.

„Nu au idee ce este în corpul lor acum, iar dacă mi s-a întâmplat mie și altor câteva persoane, este posibil să li se întâmple și lor”, a mai precizat femeia.

Susan a făcut implanturile în Sheffield, unde locuiește, după ce și-a îndepărtat sânii pentru a fi protejată împotriva riscului de cancer ereditar.

Câțiva ani mai târziu, ea a observat o umflătură la unul din noii ei sâni, pe care o simțea fierbinte la atingere.

Vestea tulburătoare pe care a primit-o de la medici

„M-am întors la spital și au drenat 500 de mililitri de lichid din el. Apoi m-am dus acasă și s-a umflat din nou. M-am întors din nou la spital și au scurs aceeași cantitate. Asta a fost într-o lună”, a povestit Susan.

Femeia a fost trimisă la un chirurg, care a descoperit că avea BIA-ALCL - un cancer al sistemului imunitar, nu un tip de cancer mamar, care se poate dezvolta în țesutul cicatricial din jurul implanturilor mamare.

„Nu mi-a venit să cred. Eram în negare pentru că mi-am scos sânii ca să nu fac cancer și acum am aflat că am cancer. M-am gândit: „Cum se poate întâmpla una ca asta?””, a povestit ea.

Chirurgul i-a spus că implantul trebuie îndepărtat. „Mi-a mai zis nu mai pot niciodată să-mi pun un alt implant. Singura modalitate era aceea de a lua țesut dintr-o altă parte a corpului și să fac reconstrucție. Și am spus că nu mai pot trece prin asta din nou”, a povestit Susan în interviu.

Zile proaste și depresie 

Susan nu are acum implanturi, țesut mamar sau mameloane. „De fapt, nu am nimic acolo”, a mărturisit ea, recunoscând că acest lucru îi afectează încrederea în ea și calitatea vieții.

Nu-mi place să mă vadă nimeni fără haine, inclusiv soțul meu, deși el nu este deloc deranjat. Am zile proaste... Încă am probleme de anxietate și depresie, care par că nu vor dispărea niciodată”, a mai spus ea.

Susan dăduse în judecată Allergan, dar nu pentru a obține compensații sau răzbunare, ci pentru a trage un semnal de alarmă.

Cazul a fost finalizat pe cale amiabilă, Allergan - o companie farmaceutică din SUA - plătindu-i 60.000 de euro în octombrie 2023.

Oamenii de știință spun că BIA-ALCL ar putea fi o reacție la suprafața texturată a implantului sau o infecție bacteriană.

În decembrie 2023, incidența BIA-ALCL, în baza cazurilor confirmate în Marea Britanie, era de 1 la 14.200 de implanturi puse.

Alte persoane afectate din Marea Britanie se asociază acum pentru a lua măsuri legale. De asemenea, o asociație din Țările de Jos cere de la Allergan compensații în numele a 60.000 de femei.

În 2019, Allergan a emis un ordin de rechemare a implanturilor mamare texturate Biocell și a expansoarelor de țesut și de atunci nu mai produce aceste tipuri de implanturi.

×
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close