''N-aş spune că persoanele cu probleme de greutate sau comorbidităţi sunt mai expuse în a contracte infecţia, dar evoluţia lor poate să fie cu complicaţii mai des decât în cazul persoanelor normale. Acest lucru este clar dovedit, că obezitatea se asociază mai des cu apariaţia pacienţilor la spital, la camera de gardă, apoi cu evoluţii mai proaste în ATI şi chiar cu decese în număr mai mare decât la populaţia cu normopondere.
De ce se întâmplă aceste lucruri? Obezitatea este asociată cu o stare de imunitate mai proastă, sub optimală. Cu cât mai mult ţesut gras avem infiltrat în organele care produc elemente ale sistemului imunitar, cu atât mai mult el se infiltrează în aceste organe, luând locul ţesutului imunitar, astfel, eficacitatea este scăzută (...) Să ne închipuim cum ajungem la obsezitate.
De regulă, printr-o dietă proastă, prin sedentarism. Persoana cu obezitate, frumoasă pe dinafară, dar găunoasă pe dinăuntru, când se întâlneşte cu infecţia este slab apărată (...) Obezitatea de multe ori se asociază şi cu comorbidităţi: diabetul zaharat, hipertensune arterială, sindromul de apnee în somn, sindromul metabolic, toate acestea presupunând o stare de imunitate precară'', explică Ruxandra Pleşa.
La Universitatea din Pavia, s-a observat că pacienţii care ajungeau la Terapie Intensivă şi mai ales cei care mureau, erau persoane supraponderale, cu un nivel foarte scăzut al vitaminei D, de cele mai multe ori diabetici, sau, în orice caz, cu sindrom metabolic. Clar, un pacient obez este un pacient cu inflamaţii. Este un pacient care are tendinţa să facă tromboză, mult mai mult decât alţii. Principala problemă este tromboza vaselor pulmonare mici. Cunoscutele pneumonii erau susţinute de tromboza vaselor de sânge pulmonare. E clar că dacă avem un pacient care are deja inflamaţii interne, din cauza grăsimii viscerale, care generează alte procese inflamatorii, înseamnă că pacientul va fi predispus la patologie'', a spus medicul italian.