Pe lângă utilitările sale în bucătărie, leușteanul, ca plantă aromatică, studiile ştiinţifice au arătat că în frunzele verzi ale acestei plante se ascund adevărate comori de sănătate, capabile să vindece boli diverse.
Leuşteanul are acţiune antiinflamatorie, antibacteriană, antiparazitară, antivirală, antifungică, stimulează funcţia hepato-biliară, acţiune tonic-aperitivă, creşte pofta de mâncare, diuretică, combate steatoza ficatului, reglează ciclul menstrual şi ameliorează dismenoreea, neurotonic, uşor anticoagulant, sedativ, hipotensiv, efect expectorant în afecţiuni respiratorii, antiinflamator, emolient şi cicatrizant la nivelul pielii în afecţiuni cutanate, scrie adevarul.ro.
În probleme de digestie, se mestecă 1-2 frunze proaspete de leuştean, înainte şi după masă. Acestea sunt un excelent tonic stomacal, care creşte secreţia de sucuri digestive, alungă inapetenţa şi pune în mişcare tubul digestiv. Se recomandă contra dispepsiei, gastritei hipo şi hiper-acide, diskineziei biliare. Efectele sale sunt puternice şi imediate. De asemenea, frunzele proaspete de leuştean, consumate ca atare, au efecte antiinflamatoare asupra tubului digestiv.