Antena 3 CNN Life Motivul pentru care ceapa ne face să plângem. Explicaţia specialiștilor

Motivul pentru care ceapa ne face să plângem. Explicaţia specialiștilor

<1 minut de citit Publicat la 15:29 24 Aug 2018 Modificat la 15:29 24 Aug 2018
o_1clluh0ep10dr1ibt1hvactj10it8.jpg
Foto: pixabay.com

Atunci când tai o ceapă, celulele ei se „sparg”, eliberând alinaza, o enzimă carcteristică, împreună cu un compus al sulfului. Acesta din urmă suferă mai multe modificări, sub acţiunea alinazei, până când se transformă într-un compus volatil, ce ajunge la ochi în maxim 30 de secunde.

Problema este că acestă substanţă, având sulf în compoziţie, este iritantă pentru ochi. Când ea atinge corneea, terminaţiile nervoase o “simt” imediat şi îi comunică creierului că în ochi a ajuns un iritant, scrie mirror.co.uk

Soluția ar fi să pui ceapa la congelator cu jumătate de oră înainte să o tai. Dacă termini de tocat îndeajuns de repede nu vei mai plânge pentru că substanţele din ceapă, îngheţate fiind, nu mai dau aceleaşi reacţii.

×
Etichete: ceapa
x close