Antena 3 CNN Life Mituri doborâte despre grăsimi. Ce se credea, dar nu era adevărat

Mituri doborâte despre grăsimi. Ce se credea, dar nu era adevărat

O.P.
1 minut de citit Publicat la 13:10 02 Sep 2014 Modificat la 13:10 02 Sep 2014
fats.jpg
Evitam grasimile pentru a ne mentine silueta sau pentru a slab. Insa, gresim adesea fugind ca dracul de tamaie de aceste componente esentiale ale alimentatiei de zi cu zi.

Teama de imbolnavire si de ingrasare a transformat grasimile intr-un fel de paria a componentelor nutrivite ale alimentelor de zi cu zi, chiar daca, in realitate, nu ar trebui sa ne ferim de ele. Trebuie doar sa stim cum sa alegem. Iata sase adevaruri despre grasimi pe care nimeni nu ni le-a spus pana acum!

 

Grasimile saturate nu sunt chiar atat de rele

 

Evitam grasimile saturate, care se regasesc din belsug in unt, carne de porc si in branza, inlocuindu-le cu produse care conzin tot soiul de zaharuri rafinate. Grasimile saturate nu duc in mod obligatoriu la accident vascular cerebral sau alte probleme de acest tip, la fel cum nici grasimile nesaturate – din uleiurile vegetale si din nuci – nu ofera o protectie dovedita impotriva evenimentelor cardiovasculare fatale. Totul se reduce, de fapt, la stilul de viata. Daca obisnuim sa mancam unt in fiecare dimineata, salamuri si gratare de porc si nu face niciun fel de miscare, fiind sclavii ciclului birou-pat, atunci toate grasimile din produsele consumate ne pot afecta. Insa, daca facem sport moderat, de trei-patru ori pe saptamana sau macar o jumatate de ora pe zi, atunci nu vom pati nimic nici in ceea ce priveste sanatate, nici in ceea ce priveste silueta daca mancam o felie de paine cu unt si miere dimineata.

 

De evitat intotdeauna – grasimile trans

 

Daca putem consuma cu moderatie grasimi saturate, pe cele trans trebuie sa le excludem total din alimentatie. Grasimile trans sunt considerate de specialistii in medicina a fi cel mai periculos tip de grasimi, deoarece cresc nivelul colesterolului rau in organism (LDL) si il reduc pe cel bun (HDL), iar colesterolul rau este strans legat de dezvoltarea bolilor de inima, una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Cum evitam grasimile trans? Renuntand la produsele alimentare care le contin. Mai exact: prajiturile, biscuitii, aluatul de placinta sau pizza, chiflele de hamburgari, margarina si smantana vegetala, produsele prajite precum gogosile sau cartofii prasiti, dar si snacksurile si produsele semi-preparate.


Continuarea pe Lyla.ro

×
TOP articole
x close