Antena 3 CNN Life Misterul „mierii nebune”. Se găsește în doar două locuri din lume. Este vindecătoare, dar cantitatea greșită te poate băga în spital

Misterul „mierii nebune”. Se găsește în doar două locuri din lume. Este vindecătoare, dar cantitatea greșită te poate băga în spital

Andreea Ştefan
3 minute de citit Publicat la 21:05 27 Noi 2024 Modificat la 21:33 27 Noi 2024
fagure de miere albine
„Mierea nebună” se vinde la un preț foarte ridicat. Foto: Getty Images

Regiunea Mării Negre din Turcia este unul dintre cele două locuri din lume în care se produce „mierea nebună”, celălalt loc fiind lanțul muntos Hindu Kush Himalaya din Nepal, potrivit CNN.

Cu costumul de apicultor pe el, dar cu mâinile descoperite, Hasan Kutluata stoarce burduful afumătoarei sale de albine umplută cu pin. Fumul are rolul de a calma albinele, mascând feromonul pe care îl eliberează atunci când simt pericolul și care le avertizează pe celelalte albine să atace.

Când Kutluata ridică capacul stupilor rotunzi din lemn de tei, zumzetul crește, dar albinele nu sunt furioase, doar mierea lor este „nebună".

„În pădurile noastre neatinse, rododendronul violet înflorește primăvara”, spune Kutluata pentru CNN. „Albinele colectează nectar din aceste flori și așa obținem mierea nebună”.

Nectarul conține o toxină naturală numită grayanotoxin. Cantitatea care ajunge în miere variază în funcție de anotimp și de florile cu care s-au înfruptat albinele, dar o lingură poate fi suficient de amețitoare pentru a produce o senzație ușoară de amețeală - în timp ce un borcan te-ar trimite la spital.

Timp de milenii, deli bal (deli = miere și bal = nebună) a fost folosit ca medicament popular, o lingură luată zilnic pentru a scădea tensiunea arterială sau ca stimulent sexual. Astăzi, această delicatesă potențial periculoasă se vinde la un preț foarte ridicat.

Mierea care a doborât o armată

Deli bal este de un roșu chihlimbar închis, iar mirosul său este înțepător. Există anumite senzații specifice care anunță prezența grayanotoxinei: O amărăciune vegetală se ascunde sub dulceața mierii și o senzație de arsură se simte în gât.

Mierea de astăzi are toate semnele. „Nu ar trebui să mâncăm prea multă. Dacă mâncăm mai mult, s-ar putea să ne afecteze”, spune Kutluata. „Nu există nicio halucinație implicată. Cauzează doar amețeli, tensiune arterială scăzută, o ușoară febră, greață și dificultăți de mers.”

Nu se recomandă mai mult de o linguriță sau o lingură. „Trebuie să fim atenți în timp ce consumăm această miere”, spune Kutluata. „Prea mult din orice este dăunător. Și prea multă miere este la fel de dăunătoare.”

Acesta este un aliment care a doborât armate. În secolul al IV-lea î.Hr., liderul militar grec Xenofon a scris despre soldații care călătoreau în apropiere de Trabzon, pe coasta Mării Negre, și care au exagerat cu consumul acestei mieri: „Niciunul dintre ei nu se putea ridica în picioare, iar cei care mâncaseră puțin erau ca niște oameni foarte beți, în timp ce cei care mâncaseră mult păreau nebuni sau chiar, în unele cazuri, muribunzi. Așa că zăceau acolo în număr mare, ca și cum armata ar fi suferit o înfrângere, și domnea o mare deznădejde”.

Puritatea mediului contribuie la calitatea mierii, spune soția lui Kutluata, Emine. „Ceea ce ne face diferiți este natura, altitudinea și absența așezărilor. Acest lucru joacă un rol imens în procesul de producție.”

Deli bal este doar una dintre tipurile de miere cultivate de familie. După rododendronul violet, înflorește floarea albă de castan. După aceea, este în floare rododendronul alb.

Vara, dacă vremea nu este ploioasă, albinele lui Kutluata pot umple un stup în aproximativ 20 de zile.

Beneficiile consumului de miere

Mierea este un element de bază al micului dejun în casele turcești, iar familia Kutluatas ne arată cum o amestecă cu unt și o întinde pe pâine, pentru un început de zi plin de energie.

Proprietățile acestui aliment ca antibiotic natural au fost documentate de mult timp; este unul dintre cele mai vechi medicamente din lume.

Pentru Emine, mierea „reprezintă sănătatea. Dacă mă doare gâtul, apelez la miere. Dacă tușesc, apelez la miere. Dacă mă simt slăbită, apelez din nou la miere”.

Iar pentru Kutluata, albinele însele sunt restauratoare pentru sănătatea mentală. „Când mă simt deprimat, mă duc la albine. Când sunt stresat sau mă simt tulburat de muncă sau de lumea exterioară, mă duc la albine”, spune el. „Deschid stupul, am grijă de ele și mă simt liniștit și fericit. Și tot stresul și problemele mele dispar.”

Deli bal poate fi vândută legal în Turcia și este legală în multe țări. Cu toate acestea, US Food and Drug Administration nu recomandă consumul acesteia.

„Consumatorii ar trebui să verifice etichetarea mierii pentru a se asigura că aceasta nu este etichetată ca „miere nebună” sau comercializată pentru calități intoxicante”, a declarat un purtător de cuvânt al FDA pentru CNN.

„Consumul de miere cu o cantitate mare din această toxină poate duce la otrăvirea cu 'miere nebună', cu simptome precum greață, vărsături sau amețeli. Acest tip de otrăvire este rar”.

×
Etichete: miere albine
x close