Este un lucru cunoscut faptul că, atunci când vine vorba de mâncare, românii sunt extrem de pofticioși și le place să se bucure de porții copioase de mâncare.
”Cu cât e mai mult, cu atât e mai bine. (...) Însă, din păcate, instinctul cu care ne-a făcut natura nu ne ajută a ne opri din această frenezie alimentară. Suntem făcuți să fim lacomi, mâncăcioși, pofticioși și atunci când îți pui mult în farfurie vei mânca mult”.
”Cu cât farfuria este mai mare, cu atât ai tendința să mănânci mai mult”
Potrivit medicului, soluția este un simplă: farfuriile mici.
”Cea mai sigură metodă e să avem farfurii, nu platouri că, de multe ori, în față ți se pune un platou și acolo este pus un morman de mâncare. Nu are nimeni nevoie să ne demonstreze, deși s-au făcut studii despre comportamentul alimentar și s-a văzut - exemplul americanilor este cel mai edificator: cu cât recipientul/farfuria este mai mare, cu atât ai tendința să mănânci mai mult.
”Stomacul nostru poate fi disciplinat”
Și atunci dacă noi învățăm să ne punem în farfurie o porție de mâncare care să fie similară cu dimensiunea palmelor noastre, chiar dacă la început suntem nesatisfăcuți și ușor frustrați că nu ne-am săturat, paradoxul este că stomacul nostru poate fi disciplinat. El este format dintr-un mușchi și atunci dacă tu îl antrenezi să se sature cu mâncare mai puțină, după câteva zile, săptămâni, se va învăța să fie sătul cu mâncarea aceea mai puțină
În schimb, dacă-l antrenezi în direcția cealaltă să-i dai porții mari și mâncare multă, atunci pericol - cu cât îi dai mai mult, cu atât va avea nevoie de mai mult. Nu este un lucru care să se întâmple altfel decât prin voința noastră și prin atenția noastră de zi cu zi”, afirmă medicul Mihaela Bilic, potrivit DC Medical.