Antena 3 CNN Life ”Mickey ar dori un salariu corect”. Angajații Disneyland California protestează din cauza banilor și reclamă că locuiesc în mașini

”Mickey ar dori un salariu corect”. Angajații Disneyland California protestează din cauza banilor și reclamă că locuiesc în mașini

angajatii disneyland protesteaza din cauza banilor
Angajații Disneyland din California se plâng că locuiesc în maşini şi moteluri din cauza salariilor mici şi ameninţă cu declanşarea grevei. FOTO: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Iul 2024   •   07:54

Angajații Disneyland din California se plâng că locuiesc în maşini şi moteluri din cauza salariilor mici şi ameninţă cu declanşarea unei greve pentru obţinerea unor venituri decente, transmite BBC.

Cynthia Carranza este nevoită să doarmă în mașină cu doi câini. Femeia spune vara trecută nu şi-a putut permite să plătească chirie în California de Sud, unde un apartament mediu poate costa mai mult de 2.000 de dolari pe lună, așa că acum caută un loc de parcare într-un parc. ”Nu este ceva ce ar trebui să ți se întâmple dacă lucrezi într-un loc de muncă cu normă întreagă pentru o companie precum Disney”, a spus ea pentru BBC.

Carranza a vorbit pentru BBC despre dificultăţile financiare care vin odată cu munca în ceea ce se presupune a fi ”cel mai fericit loc de pe Pământ”.

Aproximativ 10.000 de angajați care fac parte dintr-un sindicat de la Disneyland - primul dintre cele 12 parcuri create pe tot globul - ameninţă că vor face grevă pentru salarii.

Sute de muncitori au protestat în afara parcului săptămâna trecută, cu o serie de pancarte cu imaginea lui Mickey Mouse, sfidător. ”Mickey ar dori un salariu corect”, au scandat muncitorii în afara Disneyland, lângă porţile parcului.

Ei au votat aproape în unanimitate grevă, cu doar câteva zile înainte ca negocierile contractului sindical pentru lucrători să fie reluate. Discuţiile cu conducerea Disney continuă în această săptămână.

Contractul pentru membrii distribuţiei de la Disneyland a expirat pe 16 iunie, iar negocierile actuale implică o asociație sindicală care reprezintă aproape 10.000 de angajaţi ai parcului - de la cei care lucrează ca personaje în parc, până la cei din vânzări, de la restaurante şi lucrători responsabili cu îngrijirea parcului.

Oficialii sindicatului spun că aproximativ unul din 10 membri ai personajelor Disneyland nu au avut o locuinţă în timp ce lucrau în parc.

Un sondaj printre angajați a arătat că 73% spun că nu câştigă suficient pentru a acoperi cheltuielile de bază în fiecare lună şi aproximativ o treime au spus că nu au siguranța unui loc unde să stea.

”Noi suntem cei care facem magia. Trebuie ca Disney să ne plătească un salariu corect”, spune L Slaughter, gazdă a parcului cu tematică Toontown. Slaughter a locuit doi ani în maşină în timp ce lucra la parc. Acum are un apartament mic, la aproximativ o oră de mers cu maşina de Disneyland.

Femeia a căutat mult până să găsească un loc de parcare sigur pentru a dormi, a spus ea, adăugând că personalul nu are voie să doarmă în parcările Disneyland. ”Chiria mea tocmai a crescut cu 200 de dolari şi nu voi mai putea să o plătesc”, spune ea.

Slaughter câştigă 19,90 USD pe oră - datorită obligativităţii privind salariul minim adoptat de alegătorii oraşului în 2018. Disney s-a opus fără succes creşterii salariilor, dar lucrătorii spun că încă nu este suficient pentru a supravieţui în California de Sud.

Un calculator al salariului construit de Institutul de Tehnologie din Massachusetts, sau MIT, spune că o persoană singură, fără copii, ar trebui să fie plătită cu 30,48 de dolari pe oră pentru a-şi permite să locuiască lângă Disneyland din Orange County, care se află la aproximativ 30 de mile sud-est de Los Angeles.

Lucrătorii care au discutat cu BBC au spus că şi-au păstrat locurile de muncă în parc pentru că iubesc brandul Disney şi au beneficii precum asistenţă medicală şi banca alimentară a sindicatelor.

”Respectăm şi preţuim membrii distribuţiei noastre şi recunoaştem rolul important pe care îl joacă în crearea fericirii pentru oaspeţii noştri”, a transmis Disney într-un comunicat, adăugând că discuţiile cu sindicatele care îi reprezintă pe lucrătorii săi vor fi reluate pe 22 iulie. Conducerea companiei s-a angajat să ajungă la un acord.  

Ultima grevă de la Disneyland a fost în 1984 şi a durat 22 de zile.

×
Subiecte în articol: disneyland salarii protest companii
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close