Antena 3 CNN Life Masca ta chiar te protejează? Iată o metodă simplă pentru a o testa chiar la tine acasă

Masca ta chiar te protejează? Iată o metodă simplă pentru a o testa chiar la tine acasă

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 07:30 03 Aug 2020 Modificat la 07:30 03 Aug 2020
Masca ta chiar te protejează? Iată o metodă simplă pentru a o testa chiar la tine acasă
Sursa foto: pixabay

Argumentele cu privire la calitatea și standardul măștilor de protecție stau la baza multor controverse recente și explică de ce multe persoane cred că nu sunt eficiente pentru protecția împotriva COVID-19. Tocmai de aceea, este important să înțelegem ce înseamnă eficiența în cazul măștilor. 

Având în vedere că particulele de coronavirus au aproximativ 0,08 microni iar țesătura dintr-o mască din material textil are goluri de aproximativ 1.000 de ori mai mari (între 1 și 0,1 milimetri), „eficacitatea” nu înseamnă că masca are puterea de a ”captura” virusul. În schimb, la fel cum ne acoperim gura atunci când tușim sau strănutăm, scopul măștii din pânză este de a reduce distanța pe care respirația, tusea sau strănutul răspândesc particulele respiratorii departe de corp.

Cu alte cuvinte, acoperirea feței nu înseamnă neapărat că purtătorul este 100% ferit de virus. Acest lucru este posibil doar cu ajutorul măștilor special concepute, cu filtre speciale care nu lasă virusul să treacă. 

Măștile îi protejează mai mult pe cei din jurul nostru

Însă cea mai bună metodă de a sta departe de virus este să evitați locurile aglomerate, să stați acasă atât cât se poate, să nu vă atingeți fața atunci când ieșiți și să vă spălați mâinile cât mai des posibil. 

Vă prezentăm însă un mod simplu prin care puteți testa măștile la dumneavoastră acasă. 

Poate cea mai simplă cale, după cum demonstrează mai multe imagini și videoclipuri virale pe internet,  este să rugați pe cineva să vapeze, în timp îl filmați cum dă aerul afară prin mască. O singură privire aruncată asupra unei astfel de imagini risipește orice urmă de îndoială că măștile opresc respirația sau particulele respiratorii. În schimb, imaginea arată că respirația este redirecționată spre partea de sus a feței, în jos spre piept și spre urechi. Practic, prin marginile măștii. 

Un alt test simplu este să puneți o lumânare în fața celui care poartă masca. În cazul în care acesta suflă iar lumânarea de stinge, este clar că materialul folosit pentru protecție nu are nicio eficiență. Cu cât flacăra rămâne mai dreaptă și nu este deviată, cu atât materialul este mai bun și vă va oferi protecție mai mare., scrie theconversation.com.

×
Etichete: mască eficienta test
x close