Un nou studiu publicat de o echipă de cercetători din Japonia arată că este posibilă transmiterea vaginală a celulelor canceroase de la mame care suferă de cancer de col uterin la copii în momentul nașterii.
”Transmiterea de la mamă la bebeluș în timpul nașterii vaginale este teoretic posibilă. Dacă mama are cancer de col uterin, copilul poate fi expus la celule bolnave prin fluidele din canalul de naștere și poate aspira celulele canceroase în plămâni”, a explicat unul dintre cercetători.
Concluziile oamenilor de știință au fost trase după apariția unor cazuri de cancer de plămân la doi pacienți tineri, un bebeluș de 23 de luni și un băiat de șase ani. În ambele cazuri, pacienții s-au prezentat la spital cu simptome iar analizele medicale au dezvăluit tumori canceroase în plămânii băieților.
Ambii pacienți au primit chimioterapie, apoi țesutul canceros a fost îndepărtat prin intervenții chirurgicale.
Cancerul a venit direct de la mamă
Oamenii de știință au concluzionat că boala copiilor a fost cauzată prin transmiterea de tumori de la mame, potrivit Science Alert.
În majoritatea cazurilor care implică transmiterea cancerului de la mamă la copil, transmiterea prin placentă rezultă în răspândirea cancerului la creier, oase, ficat și alte țesuturi, inclusiv plămâni. În cazul de față, doar plămânii au fost afectați.
Potrivit oamenilor de știință, prevenția prin vaccinarea împotriva HPV ar preveni astfel de metode de transmitere.