
Un nou studiu a descoperit că specia de cimpanzeu "Bonobos", anterior cunoscută drept "cimpanzeu pitic", poate combina cuvinte în moduri considerate unice doar oamenilor. Descoperirea face parte dintr-un studiu care sugerează că primatele pot înșirui vocalizări pentru a produce fraze cu anumite semnificații – un fenomen considerat adesea unic pentru limbajul uman, scrie The Guardian.
"Limbajul uman nu este atât de unic pe cât credeam”, a spus Mélissa Berthet, primul autor al cercetării de la Universitatea din Zürich.
Într-un articol publicat în revista Science, Berthet și colegii săi au explicat că, în limbajul uman, cuvintele sunt adesea combinate pentru a produce fraze care au fie un sens care este pur și simplu sensul propriu-zis al cuvintelor, fie un sens legat de cuvintele folosite, dar diferit de sensul propriu-zis.
"«Dansator blond» este o persoană care este atât blondă, cât și dansatoare, trebuie doar să adăugați semnificațiile. Dar un «dansator rău» nu este o persoană care este rău și un dansator. Atât de mult poate schimba sensul cuvântului «dansator» aici", a spus Berthet.
Anterior se credea că animale precum păsările și cimpanzeii erau capabile să producă doar primul tip de combinație, dar oamenii de știință au descoperit că Bonobo-le pot crea pe ambele. Echipa a înregistrat 700 de vocalizări de la 30 de bonobo adulți din Republica Democrată Congo, verificând contextul fiecărei vocalizări cu o listă de 300 de situații sau descrieri posibile.
Rezultatele arată că bonobo-ii au șapte tipuri diferite de apeluri, utilizate în 19 combinații diferite. Dintre acestea, 15 necesită o analiză suplimentară, dar patru par să urmeze regulile frazelor umane.
"Yelps" – care se credea că înseamnă "hai să facem asta" – urmat de mormăieli – care se credea că înseamnă "uită-te la ce fac", au fost combinate pentru a crea "yelp-grunt", care părea să însemne "hai să facem ceea ce fac".
"Combinația reflectă suma părților sale și este folosită de bonobo pentru a-i încuraja pe alții să-și construiască cuiburile de noapte", a spus echipa.
Echipa a descoperit că un "peep" – care înseamnă aproximativ "aș dori să..." – urmat de un fluier – părea să însemne "să rămânem împreună" – ar putea fi combinat pentru a crea "peep-fluier". Această combinație a fost folosită pentru a calma situații sociale tensionate, cum ar fi în timpul împerecherii sau demonstrațiilor de pricepere. Echipa a speculat că semnificația sa este asemănătoare cu "să găsim pacea".
Echipa a spus că descoperirile la bonobo, împreună cu lucrările anterioare la cimpanzei, au implicații pentru evoluția limbajului la oameni, având în vedere că toate cele trei specii au arătat capacitatea de a combina cuvinte sau vocalizări pentru a crea fraze.
"Blocurile cognitive care facilitează această capacitate sunt vechi de cel puțin 7 milioane de ani şi cred că aceasta este o descoperire foarte interesantă”, a declarat Dr. Simon Townsend, un alt autor al cercetării.