Antena 3 CNN Life Lumea animalelor Un bărbat de 81 de ani a fost condamnat după ce a clonat oile Marco Polo, cele mai mari din lume. Metoda sa i-a uimit pe judecători

Un bărbat de 81 de ani a fost condamnat după ce a clonat oile Marco Polo, cele mai mari din lume. Metoda sa i-a uimit pe judecători

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 20:15 01 Oct 2024 Modificat la 20:15 01 Oct 2024
oaia marco polo (1)
Animalul a fost confiscat de Serviciile de Pește și Faună sălbatică din SUA și este ținut într-o unitate acreditată până când poate fi transferat la un zoo. Sursa foto: Getty Images

Un bărbat de 81 de ani din Montana, un stat situat în nord-vestul Statelor Unite ale Americii, a fost condamnat, luni, la șase luni de închisoare federală pentru crearea unei rase de oi hibride Marco Polo, cele mai mari din lume, destinate vânătorii, captive în Texas și Minnesota. Animalul a fost confiscat de Serviciile de Pește și Faună sălbatică din SUA și este ținut într-o unitate acreditată până când poate fi transferat la un zoo, scrie The Guardian. 

Judecătorul districtual din SUA, Brian Morris, a declarat că a avut dificultăți în a stabili o pedeapsă pentru Arthur “Jack” Schubarth din Vaughn, Montana. El a spus că a cântărit vârsta lui Schubarth și lipsa unui cazier judiciar în raport cu o pedeapsă care să descurajeze pe oricine altcineva să încerce să „schimbe compoziția genetică a creaturilor” de pe Pământ.

Morris l-a amendat pe Schubarth cu 20.000 de dolari și l-a obligat să facă o plată de 4.000 de dolari către Fundația US Fish and Wildlife. Schubarth va fi autorizat să se autodeclare la o unitate medicală a biroului federal al închisorilor.

„Va trebui să muncesc tot restul vieții mele pentru a repara tot ce am făcut”, a spus Schubarth judecătorului chiar înainte de a fi condamnat.

Avocatul lui Schubarth, Jason Holden, a declarat că clonarea uriașelor oi Marco Polo vânate în Kârgâzstan în 2013 i-a distrus clientului său „viața, reputația și familia”.

„Cred că asta l-a distrus”, a spus Holden.

Holden, în încercarea de a obține o pedeapsă cu suspendare, a argumentat că Schubarth era un om muncitor care a avut întotdeauna grijă de animale și a făcut ceva ce nimeni altcineva nu ar fi putut face prin clonarea uriașei oi, pe care a numit-o Montana Mountain King – sau MMK.

Un bărbat de 81 de ani a fost condamnat după ce a clonat oile Marco Polo pentru vânătoare. Ce metodă din biotehnologie a folosit

Arthur “Jack” Schubarth,în vărstă de 81 de ani, este acuzat de utilizarea ilegală a țesutului și testiculelor de la oile Marco Polo mari vânate în Asia Centrală și SUA pentru a crea oi hibride destinate vânătorii captive în Texas și Minnesota.

Practic, el a folosit o metodă de clonare care permite crearea unei copii exacte a unui animal. Primul pas este prelevarea celulelor de la oaia Marco Polo, care conțin informațiile genetice ale acesteia. Apoi, aceste celule sunt introduse într-un ovul golit de ADN-ul său, creând un embrion. Acest embrion este apoi implantat într-o mamă surogat, care va purta noua oaie. Clonarea permite reproducerea animalelor fără a folosi metoda naturală, dar ridică și probleme etice și legale.

Animalul a fost confiscat de Serviciile de Pește și Faună sălbatică din SUA și este ținut într-o unitate acreditată până când poate fi transferat la un zoo, a spus Richard Bare, un agent special al serviciului de faună sălbatică.

Sarah Brown, avocat al Departamentului de Justiție din SUA, a cerut ca Schubarth să fie condamnat la închisoare, afirmând că operațiunea sa de reproducere ilegală era extinsă, implica alte state și punea în pericol sănătatea altor animale sălbatice. Crima a implicat premeditare, a fost complexă și a implicat multe acte ilegale, a spus ea.

Oile Marco Polo sunt cele mai mari din lume, pot cântări 136 kg

Schubarth deține Sun River Enterprises LLC, un ranch de 215 acri (87 hectare) acolo unde are animale alternative, create sau crescute prin selecție artificială, cum ar fi oi montane, capre montane și ungulate, în principal pentru rezerve de vânătoare private, unde oamenii vânează animale de trofeu captive pentru o taxă, au declarat procurorii. El a fost în afacerea fermelor de vânătoare din 1987, a spus Schubarth.

Schubarth a pledat vinovat în martie pentru acuzații conform cărora el și alți cinci oameni au conspirat să folosească țesuturi de la o oaie Marco Polo introdusă ilegal în SUA pentru a clona acel animal și apoi pentru a folosi clonul și descendenții săi pentru a crea o specie hibridă de oi mai valoroasă pentru operațiunile de vânătoare captive.

Oile Marco Polo sunt cele mai mari din lume, pot cântări 136 kg și au coarne răsucite de până la 5 picioare (1,5 metri) lungime, conform documentelor judiciare.

×
Parteneri
x close