Antena 3 CNN Life Lumea animalelor Trucul simplu pentru a comunica cu pisica ta, dezvăluit de oamenii de știință

Trucul simplu pentru a comunica cu pisica ta, dezvăluit de oamenii de știință

Laura Dinu
4 minute de citit Publicat la 12:00 19 Oct 2024 Modificat la 12:00 19 Oct 2024
pisica mangaiata
Trucul simplu pentru a comunica cu pisica ta. Foto: Getty Images

Pisicile au reputația de a fi distante. Cu toate acestea, dacă tu și prietenul tău felin nu reușiți să vă apropiați, este posibil să nu vorbești pe limba lui. Cercetări din 2020 spun însă că nu este atât de dificil. Tot ce trebuie să faci este să îi zâmbești mai mult. Nu în stilul uman, arătându-ți dinții, ci în stilul pisicesc, strângând ușor ochii și clipind încet, scrie sciencealert.com.

Prin observarea interacțiunilor dintre oameni și pisici, oamenii de știință au confirmat că această expresie face pisicile, indiferent că sunt cunoscute sau străine, să se apropie mai ușor de oameni și să fie mai deschise la interacțiune.

„Ca cineva care a studiat comportamentul animal și care deține pisici, este minunat să pot arăta că pisicile și oamenii pot comunica în acest mod”, a spus Karen McComb, psiholog la Universitatea din Sussex, într-o declarație din 2020.

„Este ceva ce mulți proprietari de pisici bănuiau deja, așa că este fascinant să avem dovezi în acest sens.”

Dacă ați petrecut ceva timp în jurul pisicilor, probabil că ați observat expresia lor „cu ochii parțial închiși”, însoțită de o clipire lentă. Este similar cu modul în care oamenii își îngustează ochii atunci când zâmbesc și apare de obicei atunci când pisica este relaxată și mulțumită. Această expresie este interpretată ca un fel de „zâmbet” al pisicii.

Dovezile anecdotice de la proprietarii de pisici sugerează că oamenii pot imita această expresie pentru a comunica pisicilor că sunt prietenoși și deschiși la interacțiune. Așa că o echipă de psihologi a conceput două experimente pentru a determina dacă pisicile se comportă diferit în prezența oamenilor care clipesc încet.

În primul experiment, proprietarii au clipit încet la 21 de pisici din 14 gospodării diferite. Odată ce pisica era așezată și relaxată într-un loc confortabil din mediul ei casnic, proprietarii erau instruiți să stea la aproximativ un metru distanță și să clipească încet când pisica se uita la ei. Camerele au înregistrat fețele atât ale proprietarilor, cât și ale pisicilor, iar rezultatele au fost comparate cu modul în care pisicile clipesc fără interacțiune umană. Rezultatele au arătat că pisicile sunt mai predispuse să clipească încet la stăpânii lor după ce aceștia au clipit încet la ele, comparativ cu situația fără interacțiune.

Al doilea experiment a implicat 24 de pisici din opt gospodării diferite. De data aceasta, nu proprietarii au fost cei care au clipit, ci cercetătorii, care nu avuseseră contact anterior cu pisicile. Pentru a avea un control, pisicile au fost filmate răspunzând la o condiție fără clipit, în care oamenii doar se uitau la pisici fără să clipească.

Cercetătorii au urmat același proces de clipire lentă ca în primul experiment, adăugând și un gest de întindere a mâinii către pisică. Au descoperit că pisicile nu doar că erau mai predispuse să clipească înapoi, dar erau și mai înclinate să se apropie de mâna omului după ce acesta clipise.

„Acest studiu este primul care investighează experimental rolul clipirii lente în comunicarea dintre pisici și oameni”, a spus McComb.

„Și este ceva ce poți încerca singur, acasă, cu pisica ta sau cu pisicile pe care le întâlnești pe stradă. Este o modalitate excelentă de a consolida legătura pe care o ai cu pisicile. Încearcă să strângi ușor ochii la ele, ca și cum ai zâmbi relaxat, apoi închide ochii pentru câteva secunde. Vei descoperi că răspund în același mod și poți începe un fel de conversație.”

Câinii, mult mai expresivi decât pisicile

Câinii pot fi mult mai expresivi decât pisicile, dar această descoperire nu este o surpriză pentru iubitorii de pisici. Cercetările recente au arătat că acestea au o legătură mai strânsă cu stăpânii lor decât se credea anterior și că a le compara cu câinii este o nedreptate.

Pisicile, de exemplu, răspund oamenilor care le sunt receptivi, așa că, dacă ți se pare că pisicile sunt distante, problema ar putea fi la tine, nu la pisică. De asemenea, pisicile reflectă trăsăturile de personalitate ale oamenilor cu care locuiesc. Acest lucru poate explica de ce par să sesizeze când stăpânii lor sunt triști. De asemenea, pot recunoaște numele lor, deși aleg să le ignore de multe ori. Iar legăturile lor cu oamenii sunt surprinzător de profunde.

Este greu de știut de ce pisicile clipesc încet la oameni în acest mod. Se crede că este un mijloc de a semnala intenții pașnice, deoarece se presupune că pisicile interpretează privirea neîntreruptă ca fiind amenințătoare. Dar este posibil, de asemenea, ca pisicile să fi dezvoltat această expresie deoarece oamenii răspund pozitiv la ea. În cazul animalelor domestice, este adesea imposibil de spus.

Oricum ar fi, se pare că acest lucru ajută la stabilirea unei legături. Și este o informație bună de știut. Învățarea modului de a ne îmbunătăți relațiile cu aceste animale enigmatice ar putea fi, de asemenea, o modalitate de a îmbunătăți sănătatea lor emoțională – nu doar în mediul de acasă, ci și în situații potențial stresante.

„Înțelegerea modurilor pozitive de interacțiune dintre pisici și oameni poate îmbunătăți percepția publicului despre pisici, poate îmbunătăți bunăstarea felină și ne poate spune mai multe despre abilitățile socio-cognitive ale acestei specii puțin studiate”, a spus psihologul Tasmin Humphrey de la Universitatea din Sussex.

„Descoperirile noastre ar putea fi utilizate pentru a evalua bunăstarea pisicilor în diverse medii, inclusiv în cabinetele veterinare și adăposturi.”

Cercetarea a fost publicată în Scientific Reports. O versiune anterioară a acestui articol a fost publicată în octombrie 2020.

×
Etichete: pisici comunicare
x close