Antena 3 CNN Life Lumea animalelor Soluții ca să ne protejăm animalele de companie de artificii și petarde. Veterinar: „În primul rând, câinii să nu fie lăsați singuri”

Soluții ca să ne protejăm animalele de companie de artificii și petarde. Veterinar: „În primul rând, câinii să nu fie lăsați singuri”

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 09:18 20 Dec 2024 Modificat la 09:18 20 Dec 2024
catel trist stresat artificii
Din cauza stresului provocat de zgomote puternice, unele animale de companie pot suferi un AVC care le poate fi fatal. Sursa foto: Getty Images

Artificiile sunt pentru o noapte, animalele, pentru o viață. Este semnatul de alarmă pe care autoritățile îl trag în legătură cu pericolul artificiilor și al pocnitorilor de Crăciun și Revelion. Foarte multe animale se sperie îngrozitor, fug de lângă stăpân și se pierd, în această perioadă, sau efectiv mor de spaimă.

Mihaela Priceputu, consilier Protecția Animalelor Ilfov, și Radu Mocanu, medic veterinar, au venit vineri în platoul Antena 3 CNN, unde au vorbit despre acest pericol și au propus câteva  soluții. Aceștia nu au venit singuri, ci alături de Willy, un motan de aproximativ 2 ani, care a fost salvat de pe stradă. 

„Este indicat mai ales să le protejăm, să le ținem în casă, ușile închise, geamurile, dar mai ales să fim alături de ele. Ce este indicat, dimineața în timpul zilei să ieșim cu ele la plimbare, după care să ne închidem în casă. Iar în noaptea de Revelion, dacă suntem plecați de acasă, să le ținem în casă închise, să nu cumva să evadeze. În caz că au scăpat, să fie înregistrați, microcipați și să-i putem găsi. Iar cine va găsi animăluțul pe stradă după noaptea de Revelion să-l ducă la cabinetul de veterinar. Este gratuit. Noi avem proceduri gratuite în județul Ilfov și poate să fie mai ușor dacă este înregistrat în REX.”, a precizat Mihaela Priceputu, consilier Protecția Animalelor Ilfov.

„Nivelul de stres, în primul rând, trebuie înțeles cum apare, mai ales la câini. Este asemănător stresului și fricii care se produce în timpul unei furtuni cu tunete și fulgere. Deci este un factor stresor care se repetă impredictibil și atunci ei se simt tot timpul amenințați. Trăiesc un coșmar, își caută un loc sigur, însă nu mai sunt conștienți de ceea ce fac. În primul rând, ar trebui să stăm cu ei, să nu fie lăsați singuri. Și mai ales și cu probleme cronice, cu boli cardiovasculare, cu boli neurologice, tind să se complice și să se acutizeze în perioada aceasta.

Există (n.r. pastile care ajută). Aș vrea să subliniez: doar în urma unui consult veterinar. Aparținătorii care au dat anul trecut anxiolitice și setative câinelui, câinele ăsta nu mai e același anul acesta. Ar trebui întâi să se consulte cu veterinarul. Și da, există medicamente care pot care îi pot ajuta să treacă puțin mai liniștiți peste perioada asta.”, a explicat medicul veterinar Radu Mocanu.

 

×
x close