Antena 3 CNN Actualitate România interzice sacrificarea speciilor de șinșila și nurcă pentru blănuri. Legea a trecut de Parlament

România interzice sacrificarea speciilor de șinșila și nurcă pentru blănuri. Legea a trecut de Parlament

GettyImages-1208101589
România interzice sacrificarea speciilor de șinșila și nurcă pentru blănuri. Foto: Getty Images
de Ioana Coman    |    22 Oct 2024   •   13:03

România va interzice creșterea și eutanasierea tuturor speciilor de şinşila şi de nurcă pentru blănuri, potrivit unui proiect legislativ adoptat de Parlament. Interdicția va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2027.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, ca for decizional, proiectul de lege care interzice creşterea şi uciderea speciilor de şinşila şi de nurcă în scopul obţinerii blănurilor şi comercializării lor.

S-au înregistrat 217 voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi şapte abţineri.

Astfel, „creşterea, capturarea intenţionată, precum şi uciderea, în scopuri comerciale, a speciilor de şinşila şi de nurcă sunt interzise, începând cu data de 1 ianuarie 2027”, prevede actul normativ adoptat.

În raportul comisiilor de specialitate se motivează necesitatea existenţei unei perioade de tranziţie de doi ani, până în 2027, de aplicare a acestei prevederi pentru „a răspunde nevoii de predictibilitate economică, iar deţinătorii fermelor să aibă timp pentru a-şi lichida afacerile”.

De asemenea, în acelaşi timp, angajaţii acestor ferme trebuie să aibă timp pentru găsirea altor locuri de muncă, se mai motivează în raport.

Conform sursei citate, acest sector este redus în România, existând doar două ferme de nurci americane şi mai puţin de 10 ferme de şinşile.

Senatul, în calitate de primă cameră sesizată, a adoptat proiectul încă din decembrie 2022. Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de către șeful statului.

×
Parteneri
x close