Antena 3 CNN Life Lumea animalelor Ricco, un cocoș care cânta „prea tare”, i-a dus în fața instanței pe proprietarii săi: „Este un pic sălbatic”

Ricco, un cocoș care cânta „prea tare”, i-a dus în fața instanței pe proprietarii săi: „Este un pic sălbatic”

cocosul ricco
O vecină a fost extrem de deranjată de cocoșul Ricco. Sursă foto: Captură video Infofrance
de Andreea Ştefan    |    22 Oct 2024   •   22:41

Ricco, un cocoș din Nivolas-Vermelle, în nordul regiunii Isère din Franța, a devenit subiectul unei dispute între locuitorii din zonă. Cântatul său puternic deranjează un vecin, deși zona este în mare parte rurală. În ciuda încercărilor de mediere din partea autorităților locale, vecinul a decis să dea în judecată proprietarii cocoșului, scrie Franceinfo.

Ricco trăiește lângă o fermă, într-un cartier cu aproximativ douăzeci de vecini.

„Este un pic sălbatic, nu-i place să vadă oameni. A observat că, în momentul de față, este un pic sub reflectoarele camerelor de luat vederi”, glumește Franck, proprietarul său. „Și acum se ascunde imediat ce vede oameni”.

Franck susține că Ricco locuiește aici din 2018. Vecina care îl dă în judecată, care a sosit în 2021, vrea să rămână anonimă. Dar ea a spus că Ricco o împiedică să se bucure de grădina ei.

„Au vrut să audă cocoșul cântând”

Ricco chiar a trezit-o de mai multe ori noaptea. El doarme însă într-o cabană.

„Când am primit cocoșul, ne-am spus că, pentru a nu deranja vecinii, ne vom asigura că ușa de la coteț se deschide la 8:30. Am convenit apoi să o deschidem la ora 9:00. Ne-am dat seama că, iarna, găinile nu mai fac ouă, pentru că au nevoie de lumină. Așa că iarna o deschidem la 8:30, iar vara la 9:00.” 

Femeia nu a vrut să spună câți alți vecini se plâng de Ricco. Proprietarul său ne-a arătat mai multe certificate: „Am fost să vedem toți vecinii, cunoaștem destul de mulți pentru că locuim aici de 25 de ani. I-am întrebat dacă cocoșul nostru îi deranjează. Toți ne-au spus că cocoșul nu îi deranjează. Ba dimpotrivă, își doreau să audă cocoșul cântând”.

Pe 14 ianuarie 2025, instanțele vor trebui să decidă. Legea din 29 ianuarie 2021, care vizează definirea și protejarea patrimoniului senzorial al spațiului rural francez, prevede că „sunetele și mirosurile” fac parte din „patrimoniul comun al națiunii, alături de peisaje, calitatea aerului sau ființele vii și biodiversitate”. 

×
Etichete: cocos
Parteneri
x close