Din data de 9 septembrie, în mai multe școli din Ilfov, „Ora cu și pentru animale” devine materie opțională. Materia va fi în catalog, iar copiii vor primi note și vor avea teme.
Hubert Thuma, președintele CJ Ilfov, spune că „totul pleacă de la educație și acesta este un moment foarte important pentru noi ca țară.
Începem să ne aliniem standardelor internaționale. A fost o muncă enormă, pentru că la noi în țară nu există așa ceva. Mereu am spus-o: Totul pleacă de la educație, iar copilul bun și empatic de azi este adultul responsabil de mâine”, a declarat acesta.
Noua materie va fi implementată la nivelul județului Ilfov, însă, în cazul în care va avea un impact pozitiv asupra elevilor și rezultatele vor fi pe măsură, materia ar putea fi implementată și la nivel național.
„După ce va fi pilotat un an, doi, în Ilfov, va fi analizat de specialiștii din minister, să fie aprobat la nivel național. Materia apare deja în catalog, în școlile unde a fost ales acest opțional: Ora cu și pentru animale. Este un curs de conștientizare și de responsabilizare, pentru elevii claselor a V-a și VI-a. Țintim și părinții, prin copii”, a declarat Cristina Ghiță, inspector școlar general adjunct Cristina Ghiță, de la ISJ Ilfov.
Până acum, elevii din Ilfov au avut cursuri interactive în urma cărora au învățat că toate ființele merită respect și afecțiune, iar mentorii susțin că elevii sunt încântați de astfel de cursuri.
„Am început cu un proiect-pilot. Iar acum vedem acest pas ca pe o mare realizare profesională. Timp de doi ani, elevii din localitățile ilfovene Domnești și Ciolpani, au făcut cursuri interactive, ținute de noi și de partenerii noștri de la Animal Society. Elevii au fost extrem de încântați. Au învățat că toate ființele merită respect și afecțiune. În plus, copiii care își dezvoltă empatia față de animale își dezvoltă automat și empatia față de ceilalți oameni”, a declarat Hilde Tudora, director Protecția Animalelor CJ Ilfov.
Materia opțională este o premieră la noi în țară și a fost concepută cu ajutorul voluntarilor. Oana Vasiliu și Mădălina Lixandru, medici veterinari, au lucrat împreună cu reprezentanții ISJ Ilfov și cu cei de la Protecția Animalelor Ilfov.
„Este un demers extraordinar, așa intrăm în normalitate. Vrem să abordăm subiecte precum animalele de companie, sălbatice, de fermă, utilitare, care salvează vieți. Este un curs despre ce ar trebui să însemne relația om-animal, gândit ca o dezbatere, interactiv, dar și cu teme pentru acasă, care stimulează creativitatea sau cu filme de vizionat în timpul liber”, spune medicul veterinar Oana Vasiliu.
Mădălina Lixandru, medic veterinar completează: „Poate pare doar un curs opțional. Dar nu e deloc așa. Abordarea este una inedită, dinamică, elevii învață să își exprime sentimentele mai ușor, să trăiască în armonie cu natura”.
Anca Tomescu, președinte Animal Society, susține că proiectul va aduce multe schimbări în educație și în societate.
„Suntem mândri și bucuroși că suntem parte din acest demers. Că activitatea noastră pe teren a schimbat sistemul. Noi, ca ONG, facem acest lucru de ani de zile. Dar acum se face la nivel de sistem. Dacă vrem un viitor bun, cu oameni buni și educați, trebuie să mizăm pe educație”.
Câteva dintre capitolele predate: Oameni și animale; Drepturile și bunăstarea animalelor; Îngrijirea și protecția animalelor; Sănătate, liber și protejat; Animale și sănătatea noastră. Detalii despre proiect poate oferi Hilde Tudora, 0768.78.41.26.