Antena 3 CNN Life Lumea animalelor Pisicile XL Bully, noua obsesie în rândul iubitorilor de feline care a îngrijorat Protecția Animalelor

Pisicile XL Bully, noua obsesie în rândul iubitorilor de feline care a îngrijorat Protecția Animalelor

pisica xl bully (5)
Proprietarii au expus noua rasă de pisici XL Bully pe rețelele sociale, creând un nou trend considerat îngrijorător de protecţia animalelor din Marea Britanie. Sursa foto: Bullbinos/Instagram
de Claudia Popovici    |    29 Sep 2024   •   10:00

Un nou trend al pisicilor XL Bully este în creștere în rândul iubitorilor de feline, lăsând organizațiile de protecție a animalelor din Marea Britanie „extrem de îngrijorate”. Acestea, alături de veterinari, au tras un semnal de alarmă cu privire la modul în care pisicile au fost crescute selectiv, dar şi felul în care sunt promovate pentru profit, spun ei, pe reţelele sociale, scrie publicaţia Mirror. 

După ce câinii XL Bully au terorizat Marea Britanie, ducând la interzicerea lor în acest an, acum britanicii trebuie să se confrunte cu o nouă rasă înspăimântătoare" cu patru picioare - pisicile XL Bully, feline asemănătoare rasei Sphynx, care au fost crescute printr-o metodă selectivă pentru a le accentua caracteristicile fizice asemănătoare unui buldog furios. 

 

Creșterea selectivă (sau selecția artificială) este procesul prin care oamenii aleg intenționat animalele cu anumite trăsături dorite și le reproduc între ele pentru a accentua acele trăsături în generațiile următoare. Metoda, folosită de mii de ani pentru domesticirea și îmbunătățirea animalelor, nu presupune manipulare directă a ADN-ului, ci doar selectarea indivizilor care au trăsăturile dorite.

Acest proces a dus la apariţia pisicii „XL Bully”, felinele robuste și fără păr cu pielea extrem de ridată și urechi mari și ascuțite şi cu un chip amenințător. Asemeni omologului lor canin, se crede că provin din SUA și au ajuns acum în Marea Britanie, acolo unde au devenit un trend, în rândul iubitorilor de feline.

Acum, activiștii pentru bunăstarea şi protecţia animalelor se tem că ar putea deveni o nouă obsesie „de designer” (n.r referire la modul în care sunt crescute prin selecția artificială), ceea ce ar putea avea consecințe grave.

„Suntem extrem de îngrijorați de reproducerea pisicilor cu tipuri corporale extreme"

Alison Richards, șefa serviciilor clinice pentru Cats Protection, a declarat pentru Mirror:

„Suntem extrem de îngrijorați de reproducerea pisicilor cu tipuri corporale extreme și am văzut vânzători care promovează „Bully cats" pe site-uri online. Evaluările noastre veterinare asupra fotografiilor și videoclipurilor acestor pisici au ridicat serioase probleme de bunăstare", a spus ea. 

Vorbind despre structura lor genetică, ea a spus că lipsa de blană le va predispune la boli de piele, în timp ce picioarele scurtate vor duce la anomalii articulare, care ar putea provoca artrită. De asemenea, ele pot fi expuse riscului de boli precum gripa pisicilor, infestări cu purici și viermi, și probleme comportamentale continue.

„Reproducerea pentru deformare cauzează suferință și stres inacceptabile și împiedică aceste pisici să desfășoare comportamente normale esențiale pentru bunăstarea lor,” a continuat Alison.

„Pisicile cu caracteristici extreme sunt crescute doar pentru profit"

„Pisicile cu caracteristici extreme sunt crescute doar pentru profit. Există o tendință în creștere către tipuri corporale dăunătoare, care pot fi incredibil de dureroase și, în unele cazuri, limitative pentru viața pisicilor implicate. Reproducerea așa-numitelor pisici XL Bully sau a altor pisici cu trăsături extreme înseamnă impunerea unei calități de viață scăzute unui animal, iar acest lucru este clar inuman", a mai explicat ea

Ea a adăugat: „Cats Protection solicită guvernului să introducă reglementări privind reproducerea pisicilor pentru a interzice reproducerea pisicilor cu caracteristici extreme care ar putea avea un efect dăunător asupra sănătății sau bunăstării lor, sau a urmașilor lor. Îndemnăm pe oricine dorește să adopte o pisică să ia în considerare una dintre pisicile minunate pe care le avem în grija noastră. Toate pisicile de la Cats Protection sunt verificate de un medic veterinar înainte de a fi adoptate.”

Reprezentând temerile organizației caritabile, un purtător de cuvânt al RSPCA a evidențiat trăsăturile crude ale pisicilor XL Bully, spunând pentru Mirror:

„Aceste pisici asemănătoare rasei Sphynx sunt, de asemenea, crescute pentru a avea doar un strat fin de păr pufos și unele dintre ele nu au gene sau mustăți. Această lipsă de blană le poate face vulnerabile la lumina ultravioletă dăunătoare, poate provoca dificultăți în menținerea căldurii și înseamnă că nu vor putea folosi părul și, posibil, mustățile pentru a explora mediul înconjurător.

„Aceste pisici sunt crescute dintr-un grup genetic limitat”

„Lipsa unei blănuri înseamnă, de asemenea, că trebuie spălate regulat, deoarece se poate acumula ulei pe pielea lor. Ele par să aibă și pliuri excesive ale pielii, ceea ce le face vulnerabile la afecțiuni cutanate care pot provoca un mare disconfort. Pot exista, de asemenea, probleme de sănătate suplimentare asociate cu faptul că aceste pisici sunt crescute dintr-un grup genetic limitat.”

Subliniind faptul că prezența lor pe rețelele sociale ar putea alimenta cererea pentru aceste tipuri de pisici, ei au adăugat: „Îi îndemnăm pe iubitorii de pisici să ia în considerare adoptarea numeroaselor pisici salvate aflate în grija noastră în loc de a cumpăra de la un crescător. De asemenea, îi îndemnăm pe crescători să acorde prioritate sănătății și bunăstării animalelor, mai presus de aspectul lor.”

Reacţia crescătorilor de pisici XL Bully

În replică, crescătorii de pisici XL Bully spun că, de fapt, felinele sunt sănătoase, bine hrănite şi beneficiază de controale la veterinar regulate

„Această rasă de feline au o durată de viață între 12 și 15 ani, similară cu multe alte rase de pisici. Asigurându-le controale veterinare regulate, o dietă echilibrată și un mediu iubitor, acestea vor putea duce o viață plină. Şi deși au picioare scurte, caracteristic specifice rasei, ele sunt totuși destul de active și agile. Pot sări și se pot juca la fel ca orice altă pisică, deși nu pot sări la fel de sus din cauza staturii lor. Dimensiunea lor mică le face excelente în a se strecura în spații înguste și a explora mediul într-un mod unic", a transmis un crescător de pisici XL Bully pe Instagram. 

×
Citește mai multe din Lumea animalelor
» Vezi toate știrile din Lumea animalelor
Cele mai noi știri
Parteneri
x close