Două dispozitive inteligente pentru hrănirea pisicilor fără stăpân au fost amplasate, joi, în cadrul unui proiect implementat de Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecția Animalelor (ASPA) şi Asociația Sache.
Proiectul este finanțat de Primăria municipală iar dispozitivele au fost instalate în parcul Tineretului, notează Agerpres.
Alte două automate ecologice similare există şi în arcul Circului, iar unul a fost amplasat în Parcul Floreasca, potrivit primarului Capitalei, Nicușor Dan.
Dispozitivele eliberează hrana atunci când se introduc sticle reciclabile în ele, a scris edilul, joi, pe Facebook.
De asemenea, acestea eliberează şi apă, extrem de importantă în perioada verii, pe caniculă.
Aparatele funcționează cu energie solară, potrivit ASPA.
Nicușor Dan: Îi îndemn pe bucureșteni să recicleze ambalaje, pentru a hrăni pisicile
"Astfel de inițiative sunt esențiale pentru a proteja pisicile străzii, mai ales că în cazul lor nu există legislație care să reglementeze gestionarea lor.
Îi îndemn pe bucureșteni să contribuie activ, reciclând sticle și ajutând astfel pisicile fără stăpân.
Proiectul pilot este derulat de Asociația Sache în colaborare cu ASPA, care va administra dispozitivele, fiind finanțat de Primăria Municipiului București", a precizat Nicușor Dan.
Proiectul vine în completarea programului de sterilizări gratuite pe care ASPA îl desfășoară pentru a limita înmulțirea necontrolată a pisicilor fără stăpân.
ASPA: 45 de grame de mâncare pentru pisici contra unui pet
"Astăzi, un vis vechi a devenit realitate: am lansat primele dispensere cu mâncare pentru pisici din România! Aparatele funcționează pe bază de reciclare şi oferă o porție de mâncare de 45 de grame pentru o sticlă PET.
Fiecare iubitor de animale îşi dorește această normalitate, prin care poate contribui gratuit la bunăstarea animalelor! Vă așteptăm în parcuri, să ajutăm pisicile în perioada din an care este critică pentru ele - mâncarea le salvează viața", a menționat ASPA.
Potrivit asociației, pisicile sunt foarte sensibile la frig iar sezonul rece este "un coșmar" pentru ele. Doar cele mai puternice şi cele mai norocoase supraviețuiesc, iar asta, doar dacă s-au hrănit bine, arată ASPA.
?? Proiect în premieră în București și în țară: Hrănește pisicile, protejează mediul! ? În parcurile Tineretului,...
Publicată de ASPA București pe Joi, 16 ianuarie 2025
ASPA: Vârsta medie a pisicilor de pe stradă este de doi ani. Majoritatea nu trec iarna
"O pisică flămândă poate muri într-o oră, dacă temperaturile scad simțitor sub zero grade: îi îngheață întâi urechile şi coada, apoi restul corpului.
Vârsta medie a pisicilor de pe stradă este de maxim doi ani, pentru că majoritatea nu trec iarna, ci mor înghețate. Din păcate, există extrem de puține locuri unde se pot adăposti, iar unul dintre ele este în mod tragic motorul cald de mașină.
Acesta devine un loc letal dacă nu apucă să fugă în timp util, atunci când mașina pornește.
Totodată, pisicile sunt printre cele mai curate animale şi se spală în mare parte a timpului. Dacă vezi o pisică murdară, ea este în mod sigur bolnavă şi are nevoie urgentă de medic", mai explică sursa citată.