Antena 3 CNN Life Lumea animalelor O pastilă cu aromă de vită și un medicament ieftin ar putea prelungi semnificativ viața oamenilor. Ce spun studiile făcute pe câini

O pastilă cu aromă de vită și un medicament ieftin ar putea prelungi semnificativ viața oamenilor. Ce spun studiile făcute pe câini

A.I.
3 minute de citit Publicat la 22:56 26 Dec 2024 Modificat la 22:56 26 Dec 2024
caine soare sezlong mana
Cercetările efectuate pe câini ar putea ajuta la prelungirea semnificativă a vieții oamenilor. Sursă foto: Getty Images

O pastilă concepută pentru a prelungi viața câinilor cu cel puțin un an ar putea să-i ajute, în cele din urmă, pe oameni să trăiască mai mult, scrie The Guardian.

Un an în plus de viață canină nu e puțin lucru, dacă luăm în calcul că, raportat la ciclul existențial al acestui mamifer, perioada respectivă echivalează aproximativ șapte ani de viață umană.

Conform publicației citate, un start-up american de biotehnologie numit Loyal urmează să lanseze pe piață produsul LOY-002. Este vorba despre o pastilă cu administrare zilnică și cu aromă de carne de vită.

Această pastilă ar urma să le ofere prietenilor noștri canini cel puțin un an în plus de viață sănătoasă.

Compania din San Francisco a obținut 125 de milioane de dolari de la finanțatori care au renunțat să investească în proiecte privind longevitatea umană din cauza deceniilor pe care le-ar necesita aceste studii.

Cercetător: Câinii împart cu noi mediul de viață și suferă de boli similare asociate cu vârsta

În cele din urmă, studiile pe câini vor fi în beneficiul oamenilor, crede Celine Halioua, fondatoare și director executiv al Loyal.

"Descoperirea modului de prevenire a declinului legat de vârstă la câini va da un impuls eforturilor de a face același lucru cu oamenii, deoarece câinii suferă de boli similare asociate cu vârsta și împărtășesc din mediul și din obiceiurile noastre în moduri în care șoarecii de laborator nu o fac", a spus ea.

Pastila LOY-002 urmărește să atenueze și să inverseze modificările metabolice asociate cu îmbătrânirea. Este vorba de reducerea fragilității prin limitarea creșterii de insulină odată cu înaintarea în vârstă.

"Nu creăm câini nemuritori. Modul în care medicamentul prelungește durata de viață este, presupunem noi, prin prelungirea stării de sănătate și, implicit, prin scăderea ratei de îmbătrânire", explică Celine Halioua.

Același obiectiv este urmărit într-un alt laborator din SUA, la Washington, unde o echipă de cercetători universitari testează impactul rapamicinei în cadrul proiectului Dog Aging.

Rapamicina este un medicament ieftin și ușor de produs, utilizat deja în mod obișnuit ca imunosupresor (inhibitor al reacției imunitare de respingere a unui corp străin, n.r.) pentru oameni după operațiile de transplant de organe. 

S-a dovedit în mod repetat acest medicament mărește durata de viață și întârzie - sau chiar inversează - multe tulburări legate de vârstă la șoareci.

Deși medicamentul nu a fost aprobat pentru teste privind longevitatea umană, mulți gerontologi îl consideră a fi cel mai bun candidat în ceea ce privește încetinirea farmacologică a procesului de îmbătrânire.

Cercetător: Un studiu efectuat pe câini este "la ani lumină" de orice alte cercetări privind longevitatea la oameni

Proiectul Dog Aging, primul studiu longitudinal pe scară largă asupra animalelor mari într-un mediu natural, sugerează că dozele mici de rapamicină ar putea crește durata de viață a câinilor, îmbunătățind atât starea inimii, cât și funcțiile cognitive, prin reglarea creșterii și metabolismului celular.

"Studiul nostru este cu ani lumină înaintea oricărui lucru care a fost făcut pe oameni sau care poate fi făcut pe oameni. Ceea ce facem noi este echivalentul unui studiu de 40 de ani pe oameni, testând capacitatea unui medicament de a crește durata de viață sănătoasă", declară Daniel Promislow, biogerontolog la Universitatea din Washington și co-director al proiectului.

Kate Creevy, co-fondator și veterinar șef al proiectului, atrage atenția asupra rezultatelor cercetărilor obținute pentru câinii masculi și femele, atât înainte, cât și după sterilizare, inclusiv sterilizarea chirurgicală.

"Acest lucru înseamnă că cercetarea noastră ar putea avea un impact interesant pentru femeile înainte și după menopauză. Avem date privind vârsta la care câinii au fost sterilizați, ceea ce ar putea duce la o paralelă cu variația vârstei la care femeile intră la menopauză. De asemenea, dispunem de date privind motivul pentru care câinii au fost sterilizați, iar aici paralela ar putea fi făcută cu femeile care au suferit histerectomii din motive medicale", a precizat Creevy.

Daniel Promislow speră că, în patru sau cinci ani, când rezultatele proiectului vor putea fi prezentate publicului, va putea demonstra că rapamicina are puterea de a oferi câinilor trei ani în plus de viață sănătoasă.

Acest cercetător subliniază că este realist să sperăm că cercetările laboratorului său s-ar putea extinde și la oameni.

"Dacă vom avea succes cu câinii, acesta ar putea fi un punct de cotitură în cunoștințele noastre cu privire la modul în care putem oferi oamenilor o durată de viață sănătoasă suplimentară", anticipează el.

×
x close