Antena 3 CNN Externe Mapamond "Hvaldimir", delfinul alb spion al rușilor, a fost găsit mort în largul coastei norvegiene

"Hvaldimir", delfinul alb spion al rușilor, a fost găsit mort în largul coastei norvegiene

balena gasita moarta
O balenă despre care au fost suspiciuni că a fost antrenată ca spion de către Rusia a fost găsită moartă în largul coastei norvegiene. FOTO Captură video X
de G.M.    |    02 Sep 2024   •   08:00

Un delfin alb despre care au fost suspiciuni că a fost antrenat ca spion de către Rusia a fost găsit mort în largul coastei norvegiene, scrie BBC.

Cadavrul delfinului care fusese numit "Hvaldimir" a fost găsit plutind în largul orașului Risavika din sud-vestul orașului și dus în cel mai apropiat port pentru examinare.

Delfinul alb a fost observat pentru prima dată în apele norvegiene în urmă cu cinci ani, cu o cameră GoPro atașată la un ham pe care scria "Echipament din Sankt Petersburg". Acest lucru a stârnit zvonuri că mamiferul ar putea fi un cetaceu spion. Moscova nu a comentat niciodată la aceste acuzații și a negat că ar derula  programe pentru antrenarea mamiferele marine ca spioni.

Corpul neînsuflețit al lui Hvaldimir a fost descoperit în weekend de Marine Mind, o organizație care i-a urmărit deplasările în ultimii ani. Fondatorul Marine Mind, Sebastian Strand, a declarat nu se știe cauza morții și că nu fuseseră găsite răni evidente. Cadavrul balenei va fi dus pentru necropsie la un institut veterinar, a declarat Strand.

"Hvaldimir" avea o vârstă estimată de cercetători la aproximativ 15 ani. 

Delfinul s-a apropiat pentru prima dată de ambarcațiuni norvegiene în aprilie 2019, lângă insula Ingoya, la aproximativ 415 km de Murmansk, unde are sediul Flota de Nord a Rusiei.

Descoperirea a dus la o investigație a agenției interne de informații din Norvegia, care a spus ulterior că delfinul ar fi fost probabil antrenat de armata rusă, deoarece părea obișnuit cu oamenii. El a devenit cunoscut local ca "Hvaldimir", un joc de cuvinte între cuvântul norvegian pentru belugă, "hval", și numele președintelui rus. 

×
Subiecte în articol: balena Rusia norvegia spionaj
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close