Antena 3 CNN Life Lumea animalelor Gorilele se tratează singure de o mulțime de boli. Descoperirile lor pot schimba viitorul medicinei

Gorilele se tratează singure de o mulțime de boli. Descoperirile lor pot schimba viitorul medicinei

gorila
Gorilele din Gabon își administrează propriul tratament prin consumul anumitor plante. Foto: Getty Images
de I.C.    |    15 Sep 2024   •   12:00

Gorilele din Gabon, care își administrează propriul tratament prin consumul anumitor plante, ar putea furniza indicii esențiale pentru dezvoltarea unor noi medicamente, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii africani.

Oamenii de știință au analizat obiceiurile alimentare ale gorilelor din Parcul Național Moukalaba-Doudou, observând că acestea consumă plante tropicale folosite de asemenea și de vindecătorii locali. Studiul a identificat patru plante cu proprietăți medicinale remarcabile, arată BBC.

Cercetătorii au descoperit că gorilele selectează cu grijă anumite plante care au efecte vindecătoare, un comportament similar cu cel observat recent la urangutani, care au fost surprinși folosind pastă vegetală pentru tratarea rănilor.

Echipa de cercetători, în colaborare cu botaniști locali, a înregistrat și studiat plantele consumate de gorile și a descoperit patru specii de arbori cu potențial terapeutic: arborele kapok (Ceiba pentandra), dudul galben gigant (Myrianthus arboreus), tecul african (Milicia excelsa) și smochinii (Ficus).

Scoarța acestor copaci, utilizată în medicina tradițională pentru tratarea diferitelor afecțiuni – de la probleme digestive până la infertilitate – a fost analizată în laborator. Studiile au arătat că plantele sunt bogate în antioxidanți și compuși antimicrobieni.

Toate cele patru specii au demonstrat activitate antibacteriană împotriva unei tulpini multirezistente de E.coli, iar arborele kapok a prezentat o „activitate remarcabilă” împotriva tuturor tulpinilor testate, potrivit cercetătorilor.

„Acest comportament sugerează că gorilele au evoluat pentru a consuma plante cu efecte benefice asupra sănătății lor și scoate în evidență cât de puțin cunoaștem despre biodiversitatea pădurilor tropicale din Africa Centrală”, a declarat dr. Joanna Setchell, antropolog la Universitatea din Durham, Marea Britanie, și coautor al studiului.

Gabon găzduiește unele dintre cele mai vaste păduri neexplorate din lume, locuite de elefanți de pădure, cimpanzei și gorile, dar și de multe plante necunoscute încă științei. Cu toate acestea, braconajul și bolile au redus semnificativ numărul de gorile, care sunt clasificate ca fiind în pericol critic de dispariție pe Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Cercetarea a fost publicată în revista științifică PLOS ONE.

Această descoperire deschide noi perspective asupra posibilelor tratamente naturale și subliniază nevoia urgentă de protejare a habitatelor naturale ale gorilelor și a biodiversității unice din pădurile tropicale africane.

×
Subiecte în articol: gorile Gabon africa tratament naturist
Citește mai multe din Lumea animalelor
» Vezi toate știrile din Lumea animalelor
Cele mai noi știri
Parteneri
x close