Antena 3 CNN Life Lumea animalelor Girafelor nu le plac urcușurile. Studiul deschide noi perspective pentru conservarea speciei

Girafelor nu le plac urcușurile. Studiul deschide noi perspective pentru conservarea speciei

N.B.
2 minute de citit Publicat la 15:05 25 Dec 2024 Modificat la 15:09 25 Dec 2024
O girafa
Studiul a fost realizat prin urmărirea deplasărilor a treizeci și trei de exemplare cu guler radio prin GPS în cinci rezervații din Africa de Sud, în perioada 2011- 2023. Sursa foto: Getty images (poza cu caracter ilustrativ)

Un grup de cercetători a descoperit că girafele nu pot să urce pe terenuri cu o pantă mai mare de 20 de grade. 

Descoperirea a fost dezvăluită de un studiu prezentat la reuniunea anuală a Societății Ecologice Britanice și realizat de un grup de cercetători de la universitățile din Manchester și Free State, Africa de Sud. Cercetările, aparent extravagante, au consecințe importante pentru conservarea speciei, considerată "vulnerabilă", relatează Corriere della Sera.

Studiul a fost realizat prin urmărirea deplasării a treizeci și trei de exemplare cu guler radio (10 masculi și 23 de femele) prin GPS în cinci rezervații din Africa de Sud, în perioada 2011- 2023. Cercetătorii au combinat datele colectate cu câteva hărți topografice pentru a dezvolta pante pe care girafele le pot sau nu le pot parcurge. Analiza a demonstrat astfel că aceste animale evită, atunci când reușesc, pante mai mari de 20 de grade. Și nu depășesc limita de 12 grade, când merg în căutarea vegetaţiei. Urcuşurile le consumă resurse și sunt periculoase pentru că riscul de cădere este foarte mare.

"Studiul nostru arată că girafele preferă foarte mult zonele plate. Acestea tolerează o anumită pantă dacă au nevoie să ajungă la alimente, dar pur și simplu nu pot accesa zone cu o pantă mai mare de 20°. Sunt animale tolerante și rezistente la mulți factori", clarifică Jessica Granweiler, doctorand la Universitatea din Manchester. 

"În Namibia și Tanzania, de exemplu, există aproximativ 8.000 de kilometri pătrați care ar putea fi imposibiş de utilizat pentru girafe, ceea ce este aproape jumătate din dimensiunea Țării Galilor", a mai adăugat aceasta.

O problemă care se agravează atunci când rezervele sunt împrejmuite, ca multe din Africa de Sud este următoarea: "Dacă o rezervație are 200 de hectare, dar are un munte mare în centru, din punctul de vedere al unei girafe, această rezervație nu este mai mare de 200 de hectare. Trebuie să începem să includem topografia în planificarea conservării girafelor și în evaluările habitatului ideal, în special pentru rezervele mici împrejmuite."

Mediile abrupte și accidentate "sunt o provocare pentru animalele mari, precum girafele. Din păcate, zonele naturale și protejate au mai multe șanse să fie amplasate în astfel de locuri, ceea ce poate duce la o nepotrivire între peisajele pe care animalele au capacitatea să le folosească și peisajele pe care le-am organizat noi oamenii pentru ele. Încorporarea geografiei și a limitărilor fizice în evaluările habitatului poate ajuta la evitarea păstrării animalelor în locații nepotrivite", a subliniat Susanne Shultz, profesoara care a supravegheat studiul. 

În prezent, girafele se găsesc în 21 de țări africane, dar populația lor este în scădere din cauza pierderii habitatului și a braconajului. Inițiativele de conservare sunt esențiale pentru supraviețuirea lor.

×
x close