Agitaţia specifică începutului de an, cu manifestări zgomotoase, în special provocate de artificii sau petarde, poate fi extrem de stresantă pentru animale. Unele pot fugi și, mai rău, se pot pierde. În această situaţie, microcipul face real diferenţa, transmite Protecţia Animalelor din cadrul CJ Ilfov.
Iată ce puteţi face dacă găsiţi un câine:
Dacă este prietenos, luaţi-l, mergeţi cu el la veterinar şi scanaţi-l de microcip. Scanarea e complet gratuită la orice cabinet.
Dacă nu are microcip, ideal ar fi să-l adăpostiţi undeva temporar şi între timp să-l postaţi pe Facebook, pe Instagram, în grupuri, peste tot pe unde se poate.
Evitaţi să apelaţi la adăposturile publice. Sunt pline şi foarte puţine sunt şi în regulă.
Apelaţi la adăposturile private ale ONG-urile numai în situaţii extreme. Şi ele sunt pline şi o duc greu în această perioadă.
Dacă găsiţi un câine agresiv sau foarte speriat, nu încercaţi să vă apropiaţi de el. Mai ales dacă nu aveţi experienţă cu câinii. Teoretic, ar trebui să existe un serviciu să vină să ajute. Practic, există serviciile primăriilor, care se ocupă de câinii fără stăpân.
Iată ce puteţi face dacă v-aţi pierdut câinele:
Dacă ai câinele microcipat şi înregistrat în RECS (aşa cum ar trebui, potrivit legii), declară-l pierdut. La medicul veterinar se face treaba asta.
Pune anunţuri pe reţelele de socializare şi în zona în care locuieşti.
Caută-l atât în apropierea casei, dar şi în zone mai îndepărtate. Când sunt extrem de speriaţi, câinii fug kilometri întregi.
Mergi la toate adăposturile din zonă şi caută-l acolo.
Protecţia Animalelor din cadrul CJ Ilfov nu are adăpost, ca să poată prelua animale, intervine numai în cazul animalelor abuzate sau rănite.