Antena 3 CNN Life Lumea animalelor Comportament total neașteptat al păsărilor în timpul eclipsei totale de Lună

Comportament total neașteptat al păsărilor în timpul eclipsei totale de Lună

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 18:00 13 Apr 2025 Modificat la 18:00 13 Apr 2025
doua pasari care canta pe o creanga
O echipă de cercetători a observat o schimbare neașteptată în comportamentul vocal al păsărilor. Foto: Getty Images

În timpul eclipsei totale de Soare din 2024, care a captat atenția pasionaților de astronomie din toată America de Nord, ceva neașteptat s-a întâmplat cu păsările, scrie space.com.

O echipă de cercetători a observat o schimbare neașteptată în comportamentul vocal al păsărilor, folosind date colectate de la 344 de dispozitive de monitorizare comunitară, numite Haikubox. Cercetători de la Loggerhead Instruments și de la Centrul K. Lisa Yang pentru Bioacustică de Conservare din cadrul Laboratorului de Ornitologie Cornell au reușit, astfel, să obțină dovezi clare că păsările au reacționat sonor la acest fenomen ceresc.

„Există de mult timp dovezi anecdotice că păsările tac sau încep să se comporte ca noaptea în timpul unei eclipse totale”, a explicat David Mann, autorul principal al studiului și cercetător la Loggerhead Instruments. „Studiul nostru arată că, în medie, păsările chiar devin mai tăcute în timpul și imediat după eclipsa totală, dar am descoperit și că acest comportament este strâns legat de gradul de întuneric resimțit.”

Cercetarea s-a bazat pe contribuțiile unor cetățeni voluntari care găzduiesc aceste dispozitive acustice în diverse locații din SUA. Haikubox-urile permit studierea comportamentului faunei pe arii largi, cu ajutorul inteligenței artificiale, evitând astfel influențele și erorile subiective asociate observației directe.

„La doar câteva ore după eclipsă, o primă analiză rapidă a datelor a indicat o scădere semnificativă a vocalizărilor păsărilor în jurul momentului de eclipsă”, a spus Mann. „Când am aprofundat analiza și am eliminat locațiile unde prezența umană ar fi putut influența comportamentul păsărilor, povestea s-a dovedit a fi mult mai complexă.”

Reacții diferite în funcție de specie și regiune

Cercetătorii au observat reacții diferite în funcție de specie și de regiune. De exemplu, pițigoii cu cap negru (Black-capped Chickadees) au tăcut complet până mult după eclipsă într-un loc din New York, dar și-au intensificat vocalizările în timpul și după eclipsă într-un loc din Vermont. Sturzii americani (American Robins) au continuat să cânte în Kentucky, în timp ce cintezele (Pine Siskins) au tăcut complet în Maine.

„Această variabilitate a fost fascinantă”, a adăugat Mann. „Nu știm încă exact de ce păsările au reacționat atât de diferit la întunericul total. Deși am analizat factori precum temperatura, norii sau viteza vântului, nu am găsit nicio legătură semnificativă cu schimbările în vocalizări. Asta sugerează că întunericul brusc și schimbările rapide de mediu au fost principalii factori declanșatori ai reacțiilor observate.”

Studiul subliniază rolul esențial al științei participative și potențialul tehnologiei de a studia fauna fără a o perturba. Tehnologii precum Haikubox permit colectarea unui volum mare de date, oferind perspective imposibil de obținut prin metodele tradiționale.

„Descoperirile noastre pot sprijini cercetări viitoare despre efectele poluării luminoase sau ale schimbărilor bruște de lumină asupra comportamentului păsărilor”, a conchis Mann. „În plus, demonstrează că, atunci când combinăm știința comunitară cu tehnologia inteligentă, putem învăța lucruri extraordinare despre natură, fără a o deranja — ceea ce ar putea deschide calea spre studii la scară continentală în viitor.”

×
x close