Antena 3 CNN Life Lumea animalelor Broaștele care au călătorit 11.000 de kilometri ca să facă 33 de pui într-o misiune urgentă de salvare

Broaștele care au călătorit 11.000 de kilometri ca să facă 33 de pui într-o misiune urgentă de salvare

A.O.
2 minute de citit Publicat la 10:42 03 Feb 2025 Modificat la 10:43 03 Feb 2025
broasca darwin foto profimedia images
Conservaționiștii spun că prin păstrarea populației în captivitate specia va câștiga mai mult timp, în timp ce oamenii de știință fac eforturi pentru a le face habitatul sigur, din nou. Foto: Profimedia Images

Broaște Darwin de sex masculin au „născut” 33 de pui la Londra, după o călătorie de peste 11.000 de kilometri cu barca, mașina și avionul. Micuțele animale au făcut parte dintr-o misiune urgentă de salvare a speciei de o micoză devastatoare, care a ucis deja 90% din specie, relatează BBC

Broaștele Darwin, denumite în onoarea părintelui teoriei evoluţioniste, care le-a și descoperit în 1834 în Chile, își dezvoltă puii în sacii vocali ai masculilor și se „nasc” prin gura acestora. 

Tații celor 33 de pui au făcut o călătorie incredibilă de 11.200 de kilometri cu barca, mașina și apoi cu avionul către Grădina Zoologică din Londra de la insula izolată în care trăiau pe Coasta de Sud a Chile. 

Conservaționiștii spun că prin păstrarea populației în captivitate specia va câștiga mai mult timp, în timp ce oamenii de știință fac eforturi pentru a le face habitatul sigur, din nou. 

Broaștele Darwin, decimate de o ciupercă

Amphibian chytridiomycosis este o boală infecțioasă provocată de o ciupercă care a afectat cel puțin 500 de specii de amfibieni. Oamenii de știință spun este una dintre cele mai „devastatoare” boli infecțioase care afectează aceste creaturi. 

„Aceste broaște nu doar că sunt vitale pentru viitorul speciei lor, dar ne vor ajuta să înțelegem mai bine cum putem combate ciuperca și salva alte specii de amfibieni de pe tot globul”, a spus Andrés Valenzuela Sanchez, cercetător la Institutul de Zoologice al Societății de Zoologie de la Londra.

În 2023, studiile au confirmat că ciuperca mortală a ajuns și la broaștele Darwin din pădurile Parque Tantauco din Chile. Broaștele sunt în mod particular susceptibile la această boală, iar populațiile monitorizate au scăzut cu până la 90% într-un an. 

Misiune de salvare contracronometru

În octombrie anul trecut, conservaționiști de la Grădina Zoologică din Londra au reușit să identifice o populație care nu a fost încă afectată de boală. Misiunea lor nu a fost deloc ușoară: nu doar că broaștele sunt foarte mici, dar se și camuflează foarte bine în mediul lor natural. 

Broaștele Darwin au călătorit în niște cutii special gândite pentru ele, cu un climat controlat, pe o rută lungă și complexă: 6 ore au mers cu barca, încă 15 ore au fost conduse către Santiago, iar apoi au fost îmbarcate în zborul către Heathrow.

Fiecare mascul adult cântărește mai puțin de 2 grame și are puțin sub 3 centimetri. Cu toții au dus puii la termen și au dat „naștere” la Londra. 

„Este un punct de cotitură în munca pe care o facem noi aici, să protejăm broaștele Darwin de impactul devastator al ciupercii. Venirea pe lume a puilor este un simbol puternic al speranției pentru această specie și arată câte pot reușit conservaționiștii atunci când lucrează împreună”, a spus pentru BBC Ben Tapley, curatorul expoziției de amfibieni de la Grădina Zoologică din Londra.

 

 

×
Etichete: darwin broasca
x close