Antena 3 CNN Life Lumea animalelor Animalele care folosesc nume pentru a comunica între ele. Descoperire uimitoare făcută de cercetători

Animalele care folosesc nume pentru a comunica între ele. Descoperire uimitoare făcută de cercetători

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 16:13 17 Oct 2024 Modificat la 16:13 17 Oct 2024
maimute marmoset
Maimuțele marmoset pot comunica între ele folosind „nume”. Foto: Getty Images

Maimuțele marmoset pot comunica între ele folosind „nume” și știu când sunt chemate direct, conform unui nou studiu, devenind prima specie de primate care manifestă acest comportament.

Aceste maimuțe folosesc apeluri specifice, numite „phee-calls”, pentru a se adresa unele altora, un comportament considerat „cognitiv înalt”, observat anterior doar la oameni, delfini și elefanți. Descoperirea a fost realizată de cercetătorii de la Universitatea Ebraică din Ierusalim și publicată în jurnalul Science, citat de CNN.

În cadrul experimentului, perechi de două maimuțe marmoset au fost plasate într-o cameră cu o barieră vizuală între ele, moment în care au început să „dialogheze” spontan. Cercetătorii au înregistrat conversațiile și au observat că animalele își adresau „phee-calls” specifice.

„Aceasta este prima dată când vedem acest lucru la primate”, a declarat David Omer, autor principal și profesor asistent la Centrul Safra pentru Știința Creierului (ELSC), pentru CNN. Acest tip de maimuțe sunt animale sociale care trăiesc în grupuri mici în America de Sud, dar cercetătorii au colectat date de la un centru pentru animale de la universitatea din Israel.

„Experimentul a fost foarte simplu”, a explicat Omer pentru CNN. „Am plasat câte două maimuțe marmoset în aceeași cameră și am așezat o barieră vizuală între ele. Când faci asta, ele încep spontan să dezvolte un dialog.” Echipa a observat că animalele au fost capabile să discearnă când erau chemate și au răspuns precis în aceste situații.

Un număr de zece marmoset din trei grupuri familiale diferite au fost înregistrate comunicând în timpul procesului, evidențiind „complexitatea comunicării sociale între marmoset”, a adăugat Omer într-un comunicat de presă.

„Până acum, credeam că vocalizarea primatelor este un tip de comunicare determinat genetic și non-flexibil. Dar acum vedem că maimuțele marmoset au o capacitate remarcabilă de a genera un vocabular foarte flexibil”, a spus el.

Potrivit studiului, maimuțele marmoset se bazează mult pe vedere, dar demonstrează și un „arsenal complex de apeluri sociale” printre care și „phee calls”. Aceste apeluri sunt folosite de obicei pentru a comunica atunci când nu se pot vedea reciproc.

Pe lângă utilizarea diferitelor apeluri pentru indivizi diferiți, s-a descoperit că maimuțele marmoset pot distinge între apelurile adresate lor și cele care nu le sunt adresate. Aceste apeluri au fost interpretate anterior ca o metodă de „auto-localizare”, adică o modalitate de a-și comunica poziția față de ceilalți. Însă noul studiu a arătat că sunetele erau folosite ca „apeluri specifice pentru a eticheta și a se adresa indivizilor specifici”.

Investigația a mai relevat că marmosetele din aceeași grupare familială foloseau „etichetări vocale similare pentru a se adresa diferitelor persoane” și, de asemenea, aplicau „caracteristici sonore similare pentru a codifica diferite nume”. Această practică, conform studiului, seamănă cu utilizarea numelui și a dialectelor în rândul oamenilor.

Interesant este că acest tipar de învățare a fost observat și la adulții marmoset care nu erau înrudiți biologic, sugerând că aceștia învață etichetele vocale și dialectele de la alți membri ai aceluiași grup. Omer a afirmat pentru CNN: „Putem spune cu certitudine că a existat un proces de învățare aici, astfel încât să învețe numele pentru membrii familiei, și că acest lucru nu este genetic.”

Omer și colegii săi cred că cercetarea lor oferă noi perspective asupra modului în care limbajul uman și comunicarea socială ar fi putut evolua. El a spus: „Până acum, credeam că limbajul uman a fost un fenomen de tip big bang care a apărut din nimic și doar la oameni – ceea ce contrazice complet teoria evoluției. Această descoperire, împreună cu alte descoperiri, sugerează pentru prima dată că au existat precursorii dezvoltării limbajului la primatele non-umane și putem găsi dovezi pentru un proces evolutiv.”

Elefanții se adresează folosind apeluri asemănătoare numelor utilizate de oameni

La începutul acestui an, un alt studiu a descoperit că elefanții africani ar putea să se adreseze între ei folosind apeluri individualizate care seamănă cu numele utilizate de oameni. Autorul principal al acelui studiu, Mickey Pardo, un specialist în comportamentul animalelor și cercetător postdoctoral la Universitatea Cornell din New York, a spus pentru CNN că lucrarea despre maimuțele marmoset este „o lucrare experimentală foarte detaliată”, care „contrazice ideea veche, dar învechită, că oamenii sunt singurii capabili de învățare vocală.”

×
Etichete: maimute limbaj
x close