Antena 3 CNN Life Lumea animalelor Acum 40 de ani, rinocerii au fost vânați până la extincție în Uganda. O fermă a devenit sanctuarul lor

Acum 40 de ani, rinocerii au fost vânați până la extincție în Uganda. O fermă a devenit sanctuarul lor

Andra Oancea
4 minute de citit Publicat la 07:00 07 Apr 2025 Modificat la 07:20 07 Apr 2025
rinoceri profimedia
Activiștii au intuit că ferma va fi un loc ideal pentru reproducerea rinocerilor, dar nu și-au dat seama cât de mult le va plăcea animalelor noul habitat.Foto: Profimedia

În urmă cu 45 de ani, Uganda era un paradis pentru rinoceri, atât pentru rinoceri negri cât și pentru cei albi. Dar în anii '80 din cauza braconierilor, a traficului, dar și a conflictului politic generat de dictatorul Idi Amin, populația nativă de rinoceri, aproximativ 700, a dispărut. Un deceniu mai târziu, activiștii penttru drepturile animalelor au început eforturile ca să aducă înapoi aceste animale uriașe. O fermă de 70 de kilometri pătrați, unde odată erau 7.000 de vite, a fost aleasă ca refugiu pentru rinoceri. Nici activiștii nu și-au dat seama în acel moment cât de mult succes va avea inițiativa lor, scrie CNN

Ferma îi aparține capitanului Joseph Charles Roy, fost pilot și conservaționist amator. Bărbatul a fost de acord să-și mute vitele de acolo și să primească rinoceri în schimb. În 2005 și 2006, șase rinoceri albi au fost relocați la ferma Ziwa, patru din Kenya și doi de la Disney Animal Kingdom din Florida. 

Activiștii au intuit că ferma va fi un loc ideal pentru reproducerea rinocerilor, dar nu și-au dat seama cât de mult le va plăcea animalelor noul habitat. Astăzi, la ferma Ziwa sunt 48 de rinoceri, cinci s-au născut în ultimele trei luni. Prin comparație, o pereche de rinoceri a fost relocată la Centrul de Conservație al Ugandei în același timp cu cei care au ajuns la ferma Ziwa și până în ziua de azi nu au avut niciun pui. 

Însă, dacă rinocerii continuă să se reproducă în acest ritm în curând nu vor mai avea loc la fermă, așa că unde vor ajunge și vor fi în siguranță?

Un refugiu pentru rinoceri 

Wendy Roy, fiica Căpitanului Roy, a preluat o parte din managementul fermei în colaborarea cu Autoritatea pentru Animale Sălbatice a Ugandei. Ferma oferă cazare pentru turiști și excursii pentru a vedea rinocerii, leoparzii, antilopele și alte animale sălbatice, iar banii merg către eforturile de protejare a rinocerilor. 

„Uneori, seara, când văd rinocerii venind mă gândesc: oau, arată ca în Grădina Edenului. E incredibil. Nu doar rinocerii, ci și zebrele, antilopele. E suprarealist, e pașnic și desigur trebuie să respecți mediul înconjurător și să fii și tu la fel de pașnic ca animalele”, a spus ea. 

De altfel, ea crede că acest mediu pașnic este secretul succesului fermei Ziwa. 

„Îi ajută să se reproducă: nu sunt stresați”, a spus ea. 

De asemenea, ferma are paznici care îi protejează non-stop. Fiecare familie de rinoceri este monitorizată zi de zi de cel puțin doi gardieni, în timp ce alții patrulează perimetrul fermei. Asta îi ține departe pe braconierii care vânează rinoceri pentru coarnele lor. În același timp, ei adună și date despre comportamentul acestor animale, care îi ajută pe conservaționiști din toată lumea. 

„Înregistrăm date despre activitatea rinocerilor și comportamentul lor în fiecare oră. Sunt monitorizate tiparele de hrănit, urinat, defecat, odihnă. Știu cum se comportă fiecare rinocer în parte. Știu care este mai agresiv, care este mai impredictibil”, a spus Sharif Nsubaga, care este paznic la fermă de mai bine de zece ani. 

Are chiar și un rinocer favorit: o femelă, Bella. Femela a ajuns la fermă alături de alți trei rinoceri din Kenya, în 2005. De atunci, a avut șapte pui și acum este bunică. 

„Este cea mai calmă din sanctuar”, a spus el. 

Dreptul să trăiască în libertate

Misiunea centrală a fermei este să ajute la reproducerea a suficienți rinoceri încât să poată fi relocați către alte zone din țară, de pildă în parcurile naționale unde odată rinocerii erau liberi. Însă deocamdată nu au reușit să găsească un loc care să fie atât de sigur precum ferma. 

Multe din parcurile naționale ale Ugandei nu sunt împrejmuite și animalele sunt vânate de comunitățile din apropiere. De asemenea, așezările umane au ajuns până în parcuri, așa că animalele sălbatice intră des în contact cu oamenii. 

Totuși, o primă încercare ar putea avea loc înainte de februarie 2026. Aproximativ 20 de rinoceri vor fi mutați de la Ziwa la Rezervația Ajai, la 220 de kilometri distanță. 

„Guvernul a alocat un buget substanțial. Ne-am pregătit și credem că suntem gata”,a explicat John Makombo, directorul Rezervației Ajai. 

Luna viitoare, membrii comunității care locuiau în rezervație vor fi relocați în locuințe în afara sanctuarului. Ei au fost și despăgubiți de Guvern. Apoi, Rezervația va fi înconjurată de un gard electric pentru a proteja rinocerii de braconieri. 

Cei de la ferma Ziwa sunt optimiști, dar precauți. Au mai primit anterior asigurări de la Guvern că vor fi relocați rinocerii și nu s-a întâmplat nimic. De data aceasta însă situația este mai presantă. Ferma are capacitate pentru 70-80 de rinoceri maxim, iar în curând vor sosi la Ziwa încă opt rinoceri dintr-o altă țară africană. 

Un simbol pentru stabilitatea Ugandei

Mutarea rinocerilor de la Ziwa în parcurile naționale ale Ugandei este un pas înainte emoționant, crede veterinarul Gladys Kalema-Zikusoka, care a revoluționat eforturile de conservare a gorilelor în Uganda. 

„Guvernul trebuie să fie capabil să asigure că rinocerii nu vor deveni victimele braconierilor. Trebuie să aibă paznici suficienți, care să monitorizeze efectiv rinocerii, nu doar să patruleze”, a spus ea. 

Însă, dacă relocarea e un succes, beneficiile vor fi semnificative. Rezervația Ajai este doar prima, dacă animalele încep să se reproducă acolo, e un semn că poate începe repopularea altor parcuri naționale din țară cu rinoceri. Nu doar că va ajuta biodiversitatea, dar va crește și turismul. 

Protejarea cu succes a rinocerilor are și o importanță simbolică. 

„Pe timpul dictatorului Idi Amin, elefanții au ajuns în pragul extincției, în cazul rinocerilor braconierii chiar au reușit să-i extermine. Prin readucerea rinocerilor înapoi în parcurile naționale, arătăm că Uganda este o țară stabilă din nou și că poate avea grijă de rinoceri în habitatul lor natural, ceea ce va fi extraordinar”, a spus dr. Gladys Kalema-Zikusoka. 

×
Etichete: rinoceri Uganda
x close