Mai mult decât atât, concentraţia de radon a depăşit în 52% din case pragul de 300 Bq/m3 (valoare stipulată de legislaţia românească şi cea europeană), arată acelaşi studiu.
Lumânările parfumate și uleiurile volatile, extrem de periculoase
Studiul a selectat 100 de clădiri rezidenţiale reabilitate termic din Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu, Iaşi şi Timişoara.
"Astfel, în 95% dintre clădirile investigate, concentraţia de formaldehidă a depăşit valoarea de 50 ľg/m3, valoare prag reglementată în anumite ţări europene, iar în 10% dintre locuinţele investigate au fost înregistrate concentraţii ridicate de acetaldehidă. Aceste concentraţii ridicate au fost asociate în principal cu o aerisire precară a camerelor investigate, respectiv utilizarea unor produse precum lumânările parfumate sau a uleiurilor volatile.
Concentraţia de radon a depăşit în 52 % din case pragul de 300 Bq/m3 (valoare stipulată de legislaţia românească şi cea europeană). Radonul este un gaz radioactiv omniprezent, principala sursă de provenienţă a acestuia fiind solul. Radonul pătrunde uşor prin fisurile din fundaţie şi pereţi, prin podele şi pe lângă tubulatura utilizată pentru instalaţii, acumulându-se treptat în aerul de interior", a precizat Universtitatea Babeș-Bolyai într-un comunicat, potrivit DC News.
"Prin urmare, deşi nu se poate trasa o relaţie de cauzalitate, este foarte probabil ca o concentraţie ridicată de CO2 să semnaleze atât o aerisire precară, alături de un factor de ocupanţă ridicat, cât şi o acumulare a concentraţiilor altor poluanţi prezenţi în acest spaţiu închis", arată aceeaşi sursă.
Substanțe cu efecte cancerigene
Studiile efectuate asupra lucrătorilor expuși la niveluri ridicate de formaldehidă au dezvăluit faptul că formaldehida poate provoca leucemie mieloidă și forme rare de cancer, inclusiv cancer al sinusurilor paranazale, cavității nazale și nazofaringene, scrie cancer.gov.
Pe de altă parte, ”radonul este prima cauză a cancerului pulmonar în rândul nefumătorilor, conform estimărilor EPA. În general, radonul este a doua cauză principală de cancer pulmonar. Radonul este responsabil pentru aproximativ 21.000 de decese cauzate de cancer pulmonar în fiecare an. Aproximativ 2900 dintre aceste decese apar în rândul persoanelor care nu au fumat niciodată”, scrie epa.gov.