Când eşti expus frigului, corpul tău are anumite reacţii prin care încearcă să se încălzească şi să îşi păstreze constantă temperatura.
Nu consuma alcool ca să te încălzeşti - Frigul face ca vasele de sânge să se contracte, alcoolul le dilată, iar aceste efecte duc la o pierdere foarte mare de căldură într-un timp extrem de scurt. Deşi tu simţi că te încălzeşti, în realitate există riscul să intri în hipotermie.
Frigul afectează funcţiile creierului - În momentul în care organismul intră în stare de hipotermie, temperatura corpului este foarte scăzută. Astfel, creierul şi sistemul nervos cedează şi funcţionează deficitar.
Nu mai poţi respira bine - Când inspirăm, aerul rece este încălzit şi umidificat atunci când circulă prin căile nazale. Astfel, el pătrunde în plămâni cald şi umed. Însă, de multe ori, la temperaturi foarte scăzute, se întâmplă ca aerul rece să nu se încălzească suficient şi să pătrundă în plămâni rece. Plămânii se contractă, iar tu ai dificultăţi în respiraţie.
Muşchii nu mai funcţionează la capacitate maximă - Dacă este afectată de frig o grupă mai mare de muşchi, atunci îţi poţi pierde mobilitatea degetelor şi nu vei mai fi capabil să ţii un pahar cu apă în mână, potrivit Reader’s Digest.