Antena 3 CNN Life Limită de timp la ecrane în funcție de vârstă. Psiholog: "Niciodată în timpul meselor sau înainte de culcare"

Limită de timp la ecrane în funcție de vârstă. Psiholog: "Niciodată în timpul meselor sau înainte de culcare"

copil stand pe telefon inainte de culcare
Psihologul Matei Stănculescu a vorbit despre cel mai nou studiu Cipra cu privire la provocările părinților în relația cu copiii. Sursă foto: Getty.com
24 Aug 2024   •   11:00

Mai mult de jumătate dintre părinţii din România sunt îngrijoraţi de dependenţa celor mici de dispozitivele digitale. 6 din 10 părinți spun că și-ar dori să petreacă mai mult timp împreună cu copilul și să aibă mai multă răbdare și stăpânire de sine în gestionarea conflictelor, aspect menționat în special de femei.

Psihologul Matei Stănculescu a vorbit despre cel mai nou studiu Cipra cu privire la provocările părinților în relația cu copiii.

"În primul rând, trebuie să stabilim care copii ar trebui să evite complet dispozitivele și care pot să le folosească, cu moderație. Academia Americană de Pediatrie recomandă ca până la 18 luni copiii să nu petreacă deloc timp în fața ecranelor, deoarece creierul lor este în plină dezvoltare și acest lucru poate încetini acest proces. După 18 luni, este acceptabil să petrecem timp în fața ecranelor, dar este esențial ca părinții să gestioneze atât conținutul, cât și timpul petrecut în fața acestora.

Pentru copiii sub 7 ani, câteva minute pe zi, preferabil cu conținut educativ, nu sunt o problemă. Este important să discutăm cu ei despre ceea ce văd, să le explicăm și să îi implicăm în conversații despre preferințele lor. De exemplu, de ce preferă desenele cu mașini în locul celor cu arici?

Ideal ar fi ca după 2 ani și până la 7 ani, timpul să fie limitat la 5-10 minute pe zi, cu maximum 20 de minute, dar niciodată în timpul meselor sau înainte de culcare, deoarece lumina albastră a ecranelor poate afecta calitatea somnului. După 7 ani, o oră pe zi ar fi acceptabilă, dar din nou, părinții trebuie să supravegheze conținutul.

Înțelegem că părinții au nevoie de momente de liniște, iar ecranul poate părea o soluție facilă. Totuși, trebuie să găsim alternative. De exemplu, când suntem în mașină, putem oferi copiilor cărți cu autocolante sau să le citim povești. Este important să petrecem timp cu copiii, chiar dacă acest lucru presupune eforturi suplimentare.

Este ideal ca părinții să stabilească reguli clare înainte de a discuta aceste lucruri în fața copiilor. De exemplu, dacă au stabilit ca între 8:30 și 9 seara să fie permisă vizionarea TV, trebuie să respecte această regulă fără a mai discuta în contradictoriu în fața copilului.

Cheia este să petrecem timp de calitate cu copiii. Dacă suntem în vacanță, să profităm de acest timp pentru a ne juca cu ei, a construi castele de nisip sau a ne bucura de valuri împreună. Este important ca părinții să aibă așteptări realiste; o vacanță cu copiii va fi diferită, dar poate fi la fel de plăcută.", a spus psihologul.

×
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close