Antena 3 CNN Life La 80 de ani, o femeie concurează la Miss Universe Coreea și vrea să demonstreze că vârsta e doar un număr. „Vreau să uimesc lumea”

La 80 de ani, o femeie concurează la Miss Universe Coreea și vrea să demonstreze că vârsta e doar un număr. „Vreau să uimesc lumea”

miss universe coreea 80 ani
Choi Soon-hwa, în vârstă de 80 de ani, ar putea intra în istorie ca cea mai în vârstă participantă la Miss Universe. Sursă foto: Instagram/ soonhwa01
de Andreea Ştefan    |    30 Sep 2024   •   09:41

Născută cu aproape un deceniu înainte ca primul concurs Miss Universe să aibă loc în 1952, Choi Soon-hwa, în vârstă de 80 de ani, ar putea intra acum în istorie ca cea mai în vârstă participantă la concurs, notează CNN.

La începutul acestei luni, ea a fost descoperită ca finalistă a concursului anual Miss Universe Coreea. Luni, Choi se va confrunta cu alte 31 de concurente pentru a câștiga coronița - și șansa de a reprezenta Coreea de Sud la finala Miss Universe Coreea din Mexic, în noiembrie.

„Vreau să uimesc lumea, de genul: Cum este o doamnă de 80 de ani atât de sănătoasă? Cum și-a menținut acest corp? Care este dieta ta?”, a declarat ea la telefon pentru CNN înainte de concurs. „Când îmbătrânești, te îngrași... Așadar, vreau să arăt că putem trăi sănătos chiar și atunci când îmbătrânim”.

Timp de decenii, Organizația Miss Universe a impus restricții stricte de vârstă, limitând participarea femeilor cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani. Însă începând din 2024, pe fondul apelurilor tot mai numeroase la modernizare, limita superioară de vârstă a fost ridicată. Anul trecut, organizația a actualizat, de asemenea, criteriile de eligibilitate pentru a elimina o interdicție de lungă durată privind femeile însărcinate sau mamele și femeile care au fost vreodată căsătorite.

Concursurile Miss Universe la nivel național, deși nu toate sunt administrate direct de Organizația Miss Universe, au fost obligate să urmeze exemplul. Anul acesta, Lorraine Peters, în vârstă de 58 de ani, și Alejandra Marisa Rodríguez, în vârstă de 60 de ani, au participat la Miss Universe Canada și, respectiv, Miss Universe Argentina, deși niciuna nu a ajuns în finala din noiembrie.

„Acum, că restricția de vârstă a fost eliminată, mi-am spus: Ar trebui să încerc”, a declarat Choi, adăugând: „Indiferent dacă voi trece sau nu, am fost hotărâtă să încerc să obțin această șansă”.

Fiind cea mai în vârstă persoană care a participat vreodată la un concurs național Miss Universe, Choi - în cazul în care va câștiga titlul și va merge în Mexic - va avea o vârstă de peste două ori mai mare decât următoarea finalistă cea mai în vârstă (Beatrice Njoya din Malta, în vârstă de 40 de ani, este în prezent cea mai în vârstă participantă confirmată și mama a trei copii, deși câteva țări încă nu și-au ales participanta).

Lumea spectacolului evoluează

Organizatorii Miss Universe Coreea au anunțat competiția din acest an afirmând în materialele promoționale că „vârsta nu contează când vine vorba de visare”. De asemenea, au eliminat segmentul costumelor de baie.

La concursul de luni, Choi va lua parte la un concurs de canto, iar alte finaliste vor dansa sau vor merge în haine tradiționale coreene, cunoscute sub numele de „hanbok”. Câștigătoarea Miss Universe Coreea va fi decisă printr-un sistem de notare care ia în considerare votul online și evaluările juriului, despre care Choi a spus că apreciază atât „frumusețea exterioară, cât și cea interioară”.

„Să arăți frumos pe dinafară este important, dar cred că trebuie să fii liniștit și în mintea ta și să știi cum să-i respecți pe ceilalți”, a spus ea, adăugând: „De asemenea, trebuie să ai o gândire pozitivă. Atât de mulți oameni sunt negativiști în zilele noastre”.

Concursurile coreene au fost criticate în ultimii ani pentru promovarea unei idei singulare a frumuseții - despre care detractorii spun că este întărită de utilizarea de către unele participante a chirurgiei estetice, care de obicei nu este restricționată de organizatori. Dar Choi nu este deranjată de această evoluție.

„Este greu să găsești oameni care nu și-au făcut retușuri sau operații estetice și cred că este timpul să le acceptăm”, a spus ea. „O mulțime de oameni își fac ochii sau își ridică nasul... Pe vremuri, era ceva despre care ceilalți vorbeau de rău, dar acum nu mai este așa. Nu este vorba doar de coreeni - o mulțime de femei din întreaga lume se supun chirurgiei plastice.”

Schimbare târzie de carieră

Deși concursul de luni marchează debutul lui Choi în concurs, aceasta și-a făcut deja un nume în lumea modei coreene. După ce a renunțat la pensie din cauza dificultăților financiare pentru a lucra ca îngrijitoare de spital la vârsta de 50 de ani, Choi a început să fie model la vârsta de 72 de ani pentru a ajuta la plata datoriilor.

„Unul dintre pacienții mei mi-a spus să încerc modelingul”, își amintește Choi, adăugând: „Am crezut că este o prostie... dar, în același timp, mi-a trezit vechiul vis de a deveni model, de a purta haine frumoase și de a face ședințe foto. Așa că am spus: Da, visam la asta înainte, ar trebui să încerc”.

Choi a luat cursuri săptămânale la o academie de modeling, exersându-și defilările pe holurile spitalului în timpul turelor. A semnat cu agenția profesoarei sale în 2017, înainte de a-și face debutul la Săptămâna Modei de la Seul, la vârsta de 74 de ani, în anul următor. De atunci, ea a apărut în edițiile coreene ale unor reviste precum Harper's Bazaar și Elle, precum și în campanii comerciale pentru branduri precum populara bere sud-coreeană Cass.

„A deveni model a fost ca și cum mi s-ar fi deschis o ușă către o nouă cale, așa că am planificat în mintea mea. Mi-am spus: 'Voi avea succes și voi munci din greu'... Când visul meu s-a împlinit, i-am mulțumit lui Dumnezeu și am continuat să muncesc din greu. Este atât de distractiv și îmi place”.

Mai multe oportunități

Cu o rată a natalității în scădere rapidă, Coreea de Sud se numără printre țările cu cea mai rapidă îmbătrânire din lume. La începutul acestui an, numărul sud-coreenilor în vârstă de 65 de ani sau peste a depășit pentru prima dată 10 milioane, reprezentând aproape 20% din populație. Conform previziunilor guvernamentale, această cifră ar urma să crească la 36,7% până în 2044, mai mult decât în orice altă țară.

În schimb, oportunitățile și atitudinea față de modelele mai în vârstă se îmbunătățesc, potrivit lui Choi.

„Există o mulțime de modele senioare în zilele noastre”, a spus ea. „Dar poate (doar o parte dintre ele) ajung să lucreze și să fie plătite. Cu siguranță este diferit, comparativ cu acum 10, 20 de ani totuși. În urmă cu zece ani, nimeni nu căuta cu adevărat modele senior. Modelele în vârstă lucrau doar ca un hobby, pentru distracție, nu ca o slujbă plătită.”

Choi crede că experiența ei în modeling se va dovedi utilă în lumea concursurilor: „Să mergi pe un podium este o coordonare a umerilor, genunchilor și șoldurilor. Toate concurentele de la Miss Universe sunt foarte bune la mersul ca modelele. Unele sunt chiar mai bune decât modelele actuale.”

Bunica a trei copii, care împlinește 81 de ani luna viitoare, a declarat pentru CNN că este încântată de perspectiva de a-și reprezenta țara peste hotare: „Întotdeauna am visat să urc pe o scenă în străinătate, așa că mentalitatea mea este pregătită. Japonia este singura țară în care am mai fost și cred că (organizatorii concursului) o vor învăța pe câștigătoare totul, așa că sunt pregătită!”

Are, de asemenea, sprijinul copiilor și nepoților ei. „Ei spun că sunt foarte mândri de mine, de genul: Bunica mea este uimitoare!... Fiul meu a spus că este mândru de mine și să mă bucur de asta indiferent de rezultat.”

×
Subiecte în articol: Miss Universe Coreea Choi Soon-hw
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close